Всеки от нас е допускал грешка, докато изпълнява служебните си

...
Всеки от нас е допускал грешка, докато изпълнява служебните си
Коментари Харесай

Допуснали сте грешка в работата си – ето как да я поправите

Всеки от нас е допускал неточност, до момента в който извършва служебните си отговорности. Никой не е застрахован от това, а и не би било обикновено всяко наше деяние да бъде съвършено. Човек се учи, до момента в който е жив, а това се отнася извънредно доста за професионалния живот. Там грешките са неизменима част от работата. Важният въпрос обаче е по какъв начин да поправите нещо, сбъркано от вас, и по какъв начин по най-хубав метод можете да се възползвате от това и в бъдеще да извлечете позитиви от нещо сходно.

Признайте грешката си

Веднага щом откриете, че нещо се е объркало, неотложно кажете на шефа си. Единственото изключение е, несъмнено, в случай че допуснете незначителна неточност, която няма да засегне никого, или в случай че можете да я поправите преди този момент. В противоположен случай не се опитвайте да скриете грешката си. Ако извършите това, в последна сметка можете следствията може да са доста по-лоши и други биха могли даже да ви обвинят, че прикривате стореното от вас. Това, че сте наясно, че сте позволили неточност, ще показва отговорност и професионализъм – черти, които множеството работодатели ценят извънредно доста.

Представете на шефа си проект за поправяне на грешката

Важно е по какъв начин ще излезете от комплицираната обстановка. Винаги би трябвало да намирате метод да поправите сбърканото и да покажете по какъв начин това може да се случи по подобаващ и безапелационен метод. Бъдете доста ясни за това, което би трябвало да вършиме и какви очаквате да бъдат резултатите. Кажете на шефа си какъв брой време ще отнеме осъществяването и какви биха могли да бъдат разноските. Уверете се, че сте подготвили „ План Б “ при положение, че шефът ви смъкна „ План А “. Въпреки че грешката в никакъв случай не е нещо положително, не пропускайте опцията да демонстрирате уменията си за решение на проблеми.

Не обвинявайте другите

Ако сте част от огромен екип, има възможност други хора също да са виновни за грешката. Докато хората нормално са разчувствани да си признаят триумфа, те не са склонни да признават неуспехите. Ако можете, накарайте всички да се извърнат към вашия началник и признайте дружно, че нещо се е объркало. За страдание може да не съумеете да осъществите това. Ще има хора, които споделят „ не съм отговорен “. Няма да ви помогне да п пръст към другите, даже в случай че те споделят отговорността за грешката. Бъдете подготвени да поемете отговорността самичък, даже и следствията да не са доста приятни.

Бъдете виновни в работата си. Запомнете, че никой началник не обича грешките, само че в случай че те не са съдбовни и бъдат осъзнати, могат да бъдат забравени и да продължите дружно напред, а тогава доверието сред двете страни да бъде още по-голямо.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР