Всеки от нас е чувал думата абракадабра, която обикновено придружава

...
Всеки от нас е чувал думата абракадабра, която обикновено придружава
Коментари Харесай

Какво наистина се крие зад магическата дума абракадабра?

Всеки от нас е чувал думата абракадабра, която нормално съпровожда някой фокус или гръмък трик, само че знаете ли от кое място в действителност произлиза тя, пита Mental Floss?

Една доктрина гласи, че тя идва от античния арамейски език и евентуално в миналото е означавала нещо като " сътворявам, до момента в който приказвам " ; допустимо е да се е употребила като фраза в антични религиозни текстове. Друго пояснение я свързва с думите " аб ", " бен " и руах акадош " на иврит, които надлежно значат " татко ", " наследник " и " светия дух ". Откриваме я и в текст за медицинските принадлежности на един императорски доктор в Рим, където " абракадабра " се употребила като мантра за лекуване на някои болежки.

Така тази остаряла лековита дума пътувала из времето, с цел да стигне до XX век. Началото на XX век е по този начин нареченото златно време на илюзионистите. Те били извънредно известни, пълнени театри, състезавали се с трикове, в които комбинирали механически достижения и чевръст разум. И всеки един от тях, изключително в случай че е фамозен, трябвало да си има своя дума.

Абракадабра я знаят всички, само че Данте  магьосникът - театрален псевдоним на датчанина Хари Аугуст Янсен - измислил различен прочут израз - " сим салабим ". Тези три думи били нонсенс, въпреки че съгласно речника на магическите думи единият вид е коренът да е в скандинавската митология, а другият да идва от името на остарелия арабски вълшебник Али Сим Салабим, който обаче не е ясно въобще съществувал ли е. Комбинацията сред абракадабра и сим салабим е непотребна и никой магьосник не я употребява, тъй като двойно проклинание не е належащо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР