Всеки опит спортът да бъде политизиран не е правилен, той

...
Всеки опит спортът да бъде политизиран не е правилен, той
Коментари Харесай

Министър Илиев: Шахматната общност носи цялата вина, че Нургюл не беше финансирана от министерството

" Всеки опит спортът да бъде политизиран не е верен, той постоянно е жертван на крах ". Това съобщи пред БНР министърът на младежта и спорта.

" Намесата на самата политика в спорта постоянно води до деформиране и до лобизъм, който в последна сметка удря директно върху спортистите и треньорите, върху качеството на самия спорт. Спортът се прави от хора, които са съидейници, които имат идентични ползи и хрумвания и те би трябвало да бъдат оставени да си развиват своите хрумвания и да развиват своите качества без такова вмешателство ", изрече мнението си той. 

В изявление за предаването " Преди всички " министърът заяви, че  във вторник има среща с Нургюл Салимова . " Тя върна вярата на българските шахматисти за това, че можем да бъдем номер едно в света ", акцентира министърът.

" Винаги, когато има такива спорове, сметката заплащат спортистите. Изцяло виновността за това, че Нургюл не беше финансирана от Министерството на младежта и спорта, е върху шахматната общественост ", безапелационен бе.

" Това, което желаят от Международната федерация по шах от мен, е безусловно в несъгласие с българското законодателство.  Аз нямам право да се включвам директно в работата и активността на самостоятелни организации, каквито са българските федерации.  Това, което би трябвало да се направи, освен в шаха, е  самата общественост да се съберат, да седнат на една маса, да се схванат, да намерят решение и да се отпуши тази пречка.  Аз съм подготвен да седна и да изслушам всеки, всичко, което е в моите пълномощия да направя - за жалост обаче се оказва, че те не са толкоз огромни. Оказа се, че  законът е по този начин изработен, че министерството няма директни благоприятни условия да се намесва в работата.   Когато има такива разногласия, то не може да взима страна.  Единственият, който може да взима страна и да дефинира кой е правият и кой не, е българският съд. В такива случаи обаче се стартират едни каузи, с години се влачат.  Такава е обстановката от години освен с шаха, само че и с доста други федерации ".

Министрът се обърна към хората от спорта: " Недейте да влизате в междуличностни спорове! Недейте да мерите егото си кой е по-голяма работа! Важно е да знаем, че никой не е по-голям от спорта.  Трябва да се откри обединяване и да се работи в името на това България да печели надпревари, медали, да имаме развиване. Иначе ние спъваме работата и започваме да буксуваме на едно място и да вървим от дело в дело ".  

Можем да следим активността на федерацията, да ревизираме дали извършва поетите задължения, дали не прави някакви нарушавания и на база на това, в случай че има такива нарушавания, да се мисли за лишаване на лиценз, разяснява министър Илиев. По думите му са направени инспекции. От тях е станало ясно, че  конкурсът е извършен без проблеми и законосъобразно

Той съобщи, че ще създадат старания да наградят Нургюл и да я подтикват. 

Министърът заяви, че  има случай, който доста наподобява на този с шахматната общественост - той е при спортните танци
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР