Всеки, на който му се е случвало да обича нарцисист,

...
Всеки, на който му се е случвало да обича нарцисист,
Коментари Харесай

Може ли връзката с нарцисист да проработи?

Всеки, на който му се е случвало да обича нарцисист, си е задавал непрекъснато въпроси от вида: „ Обича ли ме? “, „ Оценява ли ме? “.

Това постоянно е под подозрение.

Нарцисистите се раздират сред болката и възприятието за обич. Те не могат да схванат дали да си тръгнат или да останат. В последна сметка не вършат нито едното, нито другото.

Причината за сходни несъгласия се крие в самата природа на нарцистичните персони. Понякога те са способни да демонстрират обич и грижа, а различен път се пробват с всички сили да отхвърлен половинката си.

Тази тяхна специфичност е подлудяваща!

В един миг виждате грижлив човек, който обичате. Човек, с който ви е прелестно да прекарвате времето си.

Миг по-късно всичко се трансформира и обичаният ви стартира да се държи по напълно друг метод. Всичко, което той прави или споделя, ви кара да се чувствате жалки и безполезни.

„ Съпругът ми в никакъв случай не ми е повишавал глас и не ме е удрял. Той показваше жестокостта си по друг метод. Изричаше думи, които ме пронизваха. Болката от тях беше по-силна от онази, която може да се нанесе с наточен нож. Те изцяло унищожиха вярата ми в себе си “ – е изповед, постоянно срещана при жертвите на нарцисисти.

Нарцисистите могат да демонстрират пристрастеност в началните стадии на връзката. Тя обаче не е тази, която евентуално си мислите. 

Тази пристрастеност се основава на личните ви упования и мечти за вашата връзка. Накратко, нарцисистът не ви дава обич. Всичко, което изпитвате, е личната ви обич към самите вас.

Въпреки че нарцисистите са способни да се влюбват (да изпитват мощно привличане), те не могат да поддържат и развиват възприятието на обич. Това е по този начин, тъй като такива хора имат дребен набор от страсти под собствен надзор. Тяхното усещане също е доста лимитирано. Ето за какво те не са в положение да усещат, да претърпяват и да дават обич.

Повечето нарцисисти се отнасят към взаимоотношенията като към още един стадий от живота. Етап, който рано или късно ще завърши.

Докато са във връзка, нарцисистите или просто ѝ се любуват, или се стремят да реализират някаква цел. Наред с други неща, тези хора прибягват до операция, с цел да получат обич и самопризнание. Те желаят да бъдат уважавани, обичани и превъзнасяни по всеки вероятен метод.

Все още не можете да повярвате, че нарцисистът е некадърен да изпитва мощни усеща? Ето 5 доказателства, че нарцисистите не умеят да обичат:

Нарцисистът не търпи към себе си човек, който е по-добър от него.

Нарцистичните персони са пристрастени към перфекционизма. Това е явно във взаимоотношенията им с другите. Те ревнуват всеки, който съгласно тях е по-добър от тях самите.

Изпитват мощен яд, когато някой успее (отново по тяхно мнение) да ги надмине в нещо. Това важи изключително за индивида, който е сътрудник на нарцисиста.

Нарцисистът не е в положение да одобри, че сътрудникът му е посредствен.

Нарцисистите считат себе си за съвършени. Ето за какво те са уверени, че всички към тях също би трябвало също да са такива.

Втората половина на подобен човек просто не е в положение да отговори на всичките му упования. Това води до обстоятелството, че връзките с нарцисист се трансформират в „ тежко задължение “. Те не могат да се нарекат здравословни.

Нарцисистът употребява другите, с цел да реализира задачите си.

В началото на XX в. психологът Ото Фенихел вкарва термина „ нарцистично доставяне “ (Narcissistic supply). Неговото значение е, че сътрудникът на нарцисиста е самобитен източник, от който нарцисистът получава обич, поддръжка и мощ за по-нататъшни дейности.

Всичко това е належащо, с цел да поддържа самочувствието му и естествения му живот.

Ето какво си спомня Лора, момиче, което е било по отношение на нарцистичен човек в продължение на пет години:

„ Да си по отношение на нарцисист е като да скачаш с парашут от самото начало. В момента, в който направиш скока, парашутът е нужен. Когато обаче към този момент нямате потребност от него, го изхвърляте. Същото е и с нарцисиста. Той се нуждае от вас единствено когато копнее за обич, самопризнание или някакво друго „ доставяне “. Веднага щом задоволи потребността си, той не помни за вас. “

Нарцисистът не дава обич. Той манипулира.

Нарцисистите управляват хората към себе си по метод, който те не осъзнават. Те манипулират и го вършат от боязън. Страхуват се, че нарцистичните им ресурси ще се изчерпят.

Те манипулират, унижават и малтретират колегата си по подобен метод, че изцяло го подчиняват на волята си и го употребяват за личните си цели.

Боб, дълготраен брачен партньор на нарцисистка, споделя:

„ Човекът, за който съм женен от 21 години, не познава смисъла на думата обич. За нея любовта е просто дума, която употребява, с цел да манипулира хората да вършат това, което тя желае. Съжалявам я. Съзнавам обаче, че е унищожила живота на доста хора. За нея любовта не е нищо повече от метод да получи това, от което се нуждае. Нарцисът е некадърен да обича. “

Можем единствено да се надяваме, че околните на нарцисиста ще съумеят да разпознаят в точния момент какъв е този човек и ще могат да сложат завършек на връзката, преди психическото здраве и самочувствието да пострадат.

Нарцисистът постоянно е неудовлетворен от нещо.

Нарцисистите постоянно желаят повече, в сравнение с към този момент имат. Това е техният лозунг в живота. Щом нарцисистът получи това, към което се стреми, незабавно заключава, че то не му е задоволително, и минава към идната цел в листата си.

Нарцистичните натури непрекъснато желаят нещо. Те са неспособни да се интересуват от едно нещо за дълъг интервал от време. Решенията, които вземат, рядко са дефинитивни и неотменими. Тази тяхна характерност, съчетана с обстоятелството, че нарцисистите отдават доста огромно значение на материалните богатства, води гладко до заключението, че нарцисистът е постоянно незадоволена натура.

Нарцисистите са неспособни да усещат и обичат същински. В по този начин наречената обич се демонстрират единствено личните им негативни личностни характерности.

Накратко, в случай че сте по отношение на нарцисист, не си позволявайте да вярвате, че с известни старания можете да поправите всичко и да намерите същинска обич с подобен човек.

Това единствено ще ви обвърже още повече и ще ви попречи да прекъснете връзката, която трови живота ви.

източник: obekti.bg

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм :

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР