Всеки момент опасна сграда може да падне в язовир Искър,

...
Всеки момент опасна сграда може да падне в язовир Искър,
Коментари Харесай

Опасна сграда на спортното министерство ще падне всеки момент в язовир Искър

Всеки миг рискова постройка може да падне в язовир " Искър ", оповестява. Септична яма пък е на метри от водоема и при дъжд прелива в местността " Щъркелово гнездо ". Двата парцела са на две държавни сдружения, благосъстоятелност на Министерството на младежта и спорта. Въпреки издадено наставление рисковата постройка да бъде обезопасена и отстранена, то не е изпълнено към този момент две седмици откакто периода за това е изминал.В местността " Щъркелово гнездо ", тъкмо до язовир " Искър ", са ситуирани двете бази по ветроходство, където през годините са подготвяни не е един и двама спортисти, прославяли България. Едната е благосъстоятелност на " Академика 2011 ", а другата на " Сердика - спортни парцели ". Днес и двете тънат в цялостна съсипия.

В базата на " Сердика спортни парцели ", навръх брега на язовира, е ситуирана сграда, която преди време е била кафене. Тази постройка е подготвена да падне всеки миг непосредствено в язовира. Изградена е от плоскости, които са канцерогенни, тъй че замърсяването е неизбежно.В писмо до Българска национална телевизия от регион " Панчарево " осведомят, че за рисковата постройка при тях има два сигнала. Направили са инспекция и са открили, че тя се самосрутва, като процесът е мощно изразен тъкмо в частта, граничеща с водната повърхност на язовира. От районната администрация са дали на притежателя - " Сердика спортни парцели " 14-дневен период да обезопасят постройката и да подхващат дейности по нейното унищожаване. Документите са връчени на сдружението на 17-и август, а срокът е изминал на 1-ви септември. На 15-и септември още нищо не е направено.
За постройката от регион " Панчарево " дават отговор на питане:

" В случая нямаме публична информация за непринудено осъществяване на предписанието, по тази причина според наредбите, дадени в Закона за устройство на територията, идната стъпка е районната администрация да образува процедура за издаване на заповед за унищожаване на тази рискова сграда ", сподели Елица Павлова, шеф отдел " Контрол по строителството ", регион " Панчарево ".

Дружеството " Сердика спортни парцели " признава, че парцелът е в незадоволително положение. Твърдят, че не действа, само че има надзирател, който да не позволява външни лица. Зад рисковата постройка е ситуирана каравана на частна компания, която отдава чартърен и продава лодки.Първоначално поставената каравана се пристроява, достроява и надстроява, до момента в който се получи един миникомплекс, в който умерено да битува търговецът на лодки.Достроени са дневна с две спални, оборудвани са две кухни, баня и две тоалетни. И видно отпадните води отиват не в канализацията, а към язовира.В другата част на парцела край язовира има комплекс от самосрутващи се бунгала. Той е благосъстоятелност на " Академика 2011 ". Имотът, съгласно отговор на " Академика 2011 ", е предан чартърен против капиталово предложение, преди близо 2 години. Очевидно вложения няма.

От сдружението осведомят, че парцелът е предан чартърен за период от 10 години. Не споделят обаче кой е наемателят, нито какво е капиталовото предложение. Не дават отговор и на въпроса в какво положение е парцелът. Остра миризма на замърсен канал води до септична яма безусловно на метри от язовира.Тя, като се изключи че е прогнила, е и напълно открита. При всеки дъжд прелива, явно в язовира.

От " Басейнова дирекция " ни осведомят, че след сигнал от жител са се пробвали да ревизират парцела, само че не са съумели, защото бил затворен с железни порти със синджири и катинари. От Министерството на околната среда и водите, като и от регионалната администрация на София пък оповестяват, че са препратили нашия сигнал до редица други институции. Всички към момента ревизират, към този момент повече от месец и половина.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР