Всеки млад човек да намери по едно качество на Васил

...
Всеки млад човек да намери по едно качество на Васил
Коментари Харесай

Пловдивски ученици заръчаха: Всеки да потърси Левски в себе ...

Всеки младеж да откри по едно качество на Васил Левски в себе си и да го запази. Това заръчаха възпитаници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив по време на честванията на 184-та годишнина от рождението на Апостола на свободата и подчертаха, че положителната и чиста душа го е отличавала измежду другите българи.



Церемонията стартира с военна акуратност в 10 часа пред паметника на Апостола на алеята на Бунарджика. Първите пловдивчани започнаха да се стичат на тепето половин час по-рано и сервираха цветя пред паметника. Стихове на Дамян Дамянов и Недялко Йорданов, отдадени на Левски, огласиха подножието на хълма и развълнуваха присъстващите. Те бяха изрецитирани от артиста от Драматичния спектакъл Ивайло Христов.



За първа година словото произнесоха възпитаници от театрални фрагменти. Това беше първа изява на Юлия Друмева и Матю Бецински. Само за седмица двамата са съумели да се приготвят за рецитала, само че не и за вълнението и терзанието, което са изпитали, заставайки пред микрофона и очите на пловдивчани.



„ Трудно ми беше да произнеса вярно ударенията на част от поостарелите към този момент думи, които не използваме “, акцентира 17-годишният Матю Бецински. И на годишнината от рождението на Апостола на свободата той означи, че за него като младеж свободата се простира в няколко простички неща – подвижност на хората, да няма войни, нито спорове сред страните, както и да бъдем задружни.



Съученичката му Юлия Друмева пък срещнала най-голямо усложнение при написването на словото. Освен, че учи за актриса, свири и на китара, пее и рисува. Затова и в словото си тя акцентира, че Васил Левски е бил и стихотворец. „ Имал е джобно тефтерче, в което е записвал тъжни размишления, подбудени от трагични случки от турското иго. Там намираме и записка „ Народе “ - израз на мощното отвращение на Дякона към народа, който нехае за личната си независимост. Освен „ Народе “ той е записвал доста мисли за гибелта, паметта, доверието и неналичието му, все неща, които са годни и до през днешния ден “, сподели Юлия Друмева и направи отпратка към съвременността.



Според нея въпреки да напредват технологиите и повече от век след Освобождението към този момент да сме основали един нов свят с нови разбирания, то същинските полезности не умират и ние би трябвало да си ги припомняме. Не би трябвало да потъваме в злободневни проблеми и да забравяме предишното.



„ Повече ми връстници знаят за Левски – дали от обща просвета, дали от учебно заведение, или даже от футболния тим, само че бас държа, че няма да кажат освен това за него “, сподели Друмева и си пожела да има устойчивостта на Апостола на свободата, неговата обич към родината, неотстъпчивост и мощ на духа.



По традиция в церемонията се включиха и представителни формирования от Пловдивския гарнизон, боен духов оркестър, венценосци, членове на Общински комитет „ Васил Левски “ и комитет „ Родолюбие “, както и представители на локалната власт.



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР