Всеки месец в света завинаги изчезват два езика. Тази информация

...
Всеки месец в света завинаги изчезват два езика. Тази информация
Коментари Харесай

10-те най-разпространени езика на планетата

Всеки месец в света вечно изчезват два езика. Тази информация разгласява преди време лингвистът Дейвид Харисън от Института за живи езици (Living Tongue Institute) в Съединени американски щати.

В момента на Земята съществуват към седем хиляди езика. На 83 от най-разпространените приказва 80 % от човечеството, а на 3500-те минимум известни едвам 0,2 %. Според Харисън езиците изчезват по-бързо от животните в Червената книга.

Въпреки това през днешния ден за следващ път ще оставим на назад във времето изчезващите приказва и ще обърнем особено внимание на езиците, които се употребяват най-вече в света. Ето 10-те най-разпространени езика на планетата.


10. Немски – 95 милиона

Германия не е от страните с най-многобройно население, само че все пак езикът е необятно публикуван. Немският език е западногермански език, непосредствен до британския и нидерландския. Говори се основно в Германия, Австрия, главната част от Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург, Южен Тирол в Италия, Източните кантони на Белгия и южна Дания, елементи от Румъния, в Елзас и североизточната част от Лотарингия във Франция. Освен това, в няколко някогашни колониални владения на Германия, най-много в Намибия, има обилни немскоговорещи общности.

Немскоговорещи малцинства има и в някои източноевропейски страни, като Русия, Унгария и Словения, както и в Северна Америка и в някои латиноамерикански страни като Аржентина и Бразилия (най-вече в щатите Рио Гранде до Сул, Санта Катарина, Парана и Ешпирито Санто.) Немският е европейски език и е доста значим и в политическата сфера. В момента се счита, че немски език приказват към 95 милиона души.

9. Японски – 132 милиона

Японският език е от фамилията на японските езици. Спада към една категория дружно с рюкюан – група езици, които се приказват на островите в южната част на Япония и последователно са измествани от японския език. Японската книжовност публично се назовава „ Kanji kana majiri bun “ или „ писмо с канджи, смесени с кана “. Японците имат 3 писмености – Катакана, Хирагана и Канджи. Японският език се намира на девета позиция в класациите на известни езици. Един от най-старите езици, а смисъла му в световния свят от ден на ден нараства. Смята се, че езика приказват 132 милиона души.

8. Руски – 144 милиона

Руският език е географски най-разпространеният в Евразия и спада към групата на източнославянските езици. Може да го чуете най-често в самата Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан. Използва се най-вече в Русия и принадлежи към славянските езици. Смята се, че го приказват към 144 милиона души.


7. Португалски – 178 милиона

Португалският език е вторият по разпространяване романски език след испанския. Той е формалният език в Португалия и Бразилия. Говори се още в Ангола, Мозамбик и други и се учи в учебните заведения в Уругвай и Аржентина. Писмеността е латиница. Португалският език е говорен от към 178 милиона души.

6. Бенгалски – 181 милиона

Бенгалският език е част от индоарийски език, произлизащ от региона Бенгал, включваща актуалната страна Бангладеш, индийския щат Западен Бенгал, както и елементи от индийските щати Трипура и Асам. Има хора, които живеят в Европа, Америка и Саудитска арабия и също поддържат връзка на бенгалски. Езикът употребява своя лична бенгалска книжовност, която наподобява на хинди и санскрит. Това е античен език, сега говорен от 181 милиона души.

5. Хиндски (хинди) – 182 милиона

Хинди-Урду принадлежи към фамилията на индоарийските езици. Този език има две публични форми – общоприет хинди и общоприет урду. Те доста си наподобяват. Хинди е формалният език в Индия, а урду – в Пакистан. Те са говорени и в елементи на Европа и Северна Америка от индийски и пакистански имигранти. Азбуката е хинди и арабска, като при урду доминира ислямското въздействие в писмеността. Езикът не е доста остарял, само че се употребява от към 182 милиона души.

4. Арабски – 221 милиона

Арабският език е семитски език и е публикуван главно в Близкия Изток и Северна Африка. Той е част от централносемитската подгрупа, в която влизат също иврит и новоарамейските езици. Най-близък до арабския е малтийският език, определян от време на време като арабски акцент. Арабският език датира от четвърти век и се употребява понастоящем от към 221 милиона души.


3. Английски – 328 милиона

Той е от фамилията на западногерманските езици. зародил в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англо-саксонската ера. Той се популяризира в доста елементи на света, в някои райони придобива характера на лингва франка и се трансформира във водещия език за интернационално другарство.

Английският език постоянно се преподава като втори език и е формален език на Европейския съюз и на доста страни от Общността на нациите, както и на огромен брой интернационалните организации, в това число на Организацията на обединените народи. Това е език, който е формален в цели 53 страни. В огромна степен придобива известност по времето на Колониализма. Английски език приказват към 328 милиона души.

2. Испански – 350 милиона

Испанският е е иберо-романски език и е най-разпространеният романски език. Той е непосредствен до португалския. Испанският е формален език на над 20 страни. В югозападна Америка той е много публикуван, заради големия брой на имигранти там. Също по този начин той е един от шестте публични езика в Съединени американски щати. Испанският е още един романски език, който датира от девети век. Има доста диалекти и общо се приказва от към 350 милиона души.

1. Китайски (мандарин) – 1 милиард

Мандарин постоянно е именуван китайски език, само че в реалност той е единствено един от многото езици на тази голяма страна. Произлиза от Сино-тибетско езиково семейство и е формалният език за Китай и Тайван. Също по този начин е един от четирите публични езика в Сингапур. Мандарин има две писмени системи – традиционно-китайската и опростено китайската. Мандарин се приказва от към 1 милиард души.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР