Всеки любящ и отговорен стопанин на куче би желал да

...
Всеки любящ и отговорен стопанин на куче би желал да
Коментари Харесай

По колко години живеят кучетата

Всеки любящ и виновен собственик на куче би желал да прекара целия си живот със своя домакински любим. За жал, виталният цикъл при кучетата е много по-кратък от нашия. Средно кучетата живеят по към 12 години, като цифрата може да варира мощно съгласно породата на кучето и изискванията, в които то живее.

Кучетата, прекарващи живота си на улицата да вземем за пример, рядко надживяват 5-годишна възраст, защото бързо стават жертва на сурови условия. Дори и да не бъдат измъчвани от човек, има огромен късмет да бъдат нападнати от други кучета или да се разболеят заради студа, неналичието на храна и здравна грижа.

При домашните кучета прогнозата е малко по-благоприятно. Зооспециалистите считат, че с помощта на все по-качествената кучешка храна и напредъка на ветеринарната медицина, актуалните питомци се радват на по-продължителен живот.

Генетичната самостоятелност при кучетата и тяхната порода също са от голяма важност, когато приказваме за дълготрайност на живота. Доказано е, че дребните породи кучета живеят повече. Такива да вземем за пример са Чихуахуа, Ши Цу, Йоркширски териер, Померан, Кокер Шпаньол. При тях продължителността на живот може да надмине даже 18 години.

От друга страна, представителите на по-едрите породи имат по-къс витален цикъл. Едри палета като Немски дог, Боксер, Ротвайлер, Доберман, Санбернар нормално живеят по 8-10 години.

Разбира се, не трябва да забравяме, че дълголетието на нашето куче зависи и от грижите, които поставяме за него. Добре отглежданите животни могат да доближат в действителност впечатляваща възраст. През 2015 година изданието Метро заяви за австралийско пале, което съгласно стопанина му е умряло на възраст от 30 години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР