Всеки, който цени интелигентните и игриви папагали, желаещи да са

...
Всеки, който цени интелигентните и игриви папагали, желаещи да са
Коментари Харесай

Папагал амазона

Всеки, който цени интелигентните и игриви папагали, искащи да са център на вниманието, да бъдат обгрижвани и да им бъде демонстрирана любов към тях, а самите птици да са дейни, любопитни и радостни, би трябвало да си вземе образец от типа папагал амазона.

Амазона са тип папагали, предразположени към постоянно бръщолевене със стопаните, а също така демонстрират забележителни умения на акробати. Около тях атмосферата нормално е приповдигната и насладата е възприятието, изпитвано от близките. Те самите са с прекомерно изменчив темперамент и постоянно менят настроението си, в случай че не са добре възпитани от дребни, може да станат даже нападателни или да крещят мощно и неприятно.

Тъй като са най- търсени за домашни любимци, добре е да се познават малко по-добре като представители на огромното семейство на папагалите.

Класификация и название на папагалите амазона

Амазонски папагал е общото наименование на папагалите от жанр Амазона. Това са междинни на величина папагали, родом от Новия свят.

Родът Амазона е въведен от френския натуралист Рене Урок през 1830 година. В следствие родът е избран като Южна брашнеста амазонка от италианския зоолог Томазо Салвадори през 1891 година.

Името на рода е латинизирана версия на името Amazone, обещано им през ХVІІІ век от дьо Буфон, който вярвал, че типът е родом от амазонската джунгла.

Класификацията е много затруднена, защото всяко последващо изследване върху тях трансформира още веднъж родовото и видовото разделяне. Например жълтоликият представител на амазоните обичайно е поставян в рода на тези птици, само че последни изследвания демонстрират, че той е по-близък родствено до късоопашатия папагал и типовете от рода Pionus, което води до прехвърлянето на папагала в монотипен жанр.

Отделно популациите папагали амазона, които са живели на карибските острови Мартиника и Гваделупа към този момент са изчезнали. Не е известно дали са били обособени типове или подвидове, или произлизат от папагали, импортирани на двата острова от хората. Затова ги считат за хипотетично изчезнали. Няма доказателства за тях и таксономията им не може да бъде открита.

Популациите на няколко типа папагали са разказани основно в трудовете на ранни пътешественици, само че те не са научни. Чак през 20-те години на ХІХ век натуралистите основават научна база данни, без да употребяват ранните източници Затова има някои неизяснени моменти. Папагалът на Джордж Едуардс да вземем за пример е считан за друг, липсващ тип, само че е допустимо да е бил жълтоклюнна или кубинска амазона с отклонения в оцветяването.

Как наподобява папагал амазона?

Амазоните са огромни папагали. Достигат на височина към 40 сантиметра, заради което изискват огромни кафези или волелиери. Отличителният им белег е блестящо зеленото оперение на тялото.

 Папагалче от типа Амазона Снимка: 538778/pixabay.com

Познати са 27 типа амазона, като няколко от тях са добре познати като домашни любимци. Ето кои представители на типа населяват човешките домове.

Оранжевокрила амазона

Научното наименование на този подвид е Amazona amazonica. Това е най-разпространената от всички амазони. В предишното са наричали птицата амазоната на бедния, тъй като е била най-евтината. Птиците са очарователни по темперамент, маниерите им са прелестни и занимателни. Те могат да се боксират с утопичен съперник, предизвиквайки радостен смях. Може също по този начин да атакува сенките по стените, до момента в който държи перата на врата си настръхнали и показва нападателна позиция. Има доста положителни говорни благоприятни условия и мощно се привързват към стопаните.

Оперението на птицата е блестящо зелено, на главата има синьо и жълто-оранжево, а когато лети се следят ярко оранжевите пера на крилата. Има неясно сивкава човка.

Белочела амазона

Научното наименование на типа е Amazona albifrons. Белочелата амазона е най-малкия тип от тези птици. Понякога погрешно я назовават очилата амазона. Имат блестящо изразен сексуален диморфизъм. Мъжките имат червени пера на крилата. При женските тези пера са зелени. Женските са и по-тихи от мъжките. Видът има известност на пакостливи и шумни папагали, които от време на време се пробват да хапят. Много са дейни и по тази причина се нуждаят от по-голяма клетка, когато се отглеждат като домакински питомец. Белочелата амазона рядко има проблем с дъвчене на личните пера. Най-големите проблеми с тях са мощните викове и компликацията на научат човешки думи. Тези тъкмо не са измежду най-хубавите говорещи папагали като Папагал Александър, Електус и Жако.

Синьочела амазона

Латинското име на типа е Amazona aestiva. Синьочелата амазона има два подвида, като единият е по-разпространен и демонстрира прелестни цветове със светложълти и блестящо алени орнаменти по раменете. Тази птица има повече сини оттенъци по главата си. Някои от индивидите са доста схватливи и приятни за развъждане, само че има и мощно нападателни папагали. По-агресивни са мъжките, тъй като са териториални.

Жълтоглава амазона

Латинското наименование на птицата е Amazona ochrocephala. Жълтоглавите амазони са известни с красивия си външен тип и жоворните си умения и по тази причина са най-търсеният и безценен тип папагали амазона. Главата на птицата е напълно жълта, а в оперението вършат усещане яркият зелен и жълт цвят. Тези амазони обичат музиката и са способни да възпроизвеждат добре известни цели арии. Говорят доста добре и се впечатляват от женските гласове. Крещят мощно и могат да хапят, само че не и обичаните им хора.

Жълтоврата амазона

На латински се назовава Amazona ochrocephala auropalliata. Този подвид се отличава с жълтото леке на врата си и се смята за най-хубав от всички други. Тя е извънредно образован папагал и се нуждае от сходни притежатели. Агресивни са даже женските човеци.

Петниста амазона

Нейното научно име е Amazona farinosа и в превод значи брашно, или брашнена. Това е най-голямата по мярка амазона. Много благородна птица, мъчно може да бъде предизвикана да хапе, само че е най-шумна. Понякога издава тон, сходен на магарешки плач.

 Амазона на дърво Снимка: alvaroas8a0/pixabay.com

Жълтобуза амазона

Латинско име на този тип амазона е Amazona automnalis. Тези птици са със междинен размер и набити на тип. Добри компаньони са, въпреки да издават мощни викове. Любопитни и енергични, те приказват добре. Мъжките стават нападателни през пролетта, по време на размножителния сезон. Много са лоялни към хората.

Зеленобуза амазона

Нейното латинско име е Amazona virigenalis. Това е дребен и строен тип папагал. Произхожда от Мексико. Много дейни и игриви птици са, само че са преобладаващи по отношение на по-малки и дребни птици от типа. Много добре се схващат с децата.

Най-важни сведения за типа амазона

Обитаваните територии на типа амазона в дивата природа са горите на Южна и Централна Америка. Много са обществени, интелигентни и общителни. Летят на ята, с цел да търсят храна. Сред най-големите бъбривци и имитатори измежду папагалите са.

Храната на папагалите амазона включва семена, ядки и плодове. Трябва да се знае, че са склонни към затлъстяване и храненето на папагалите в плен би трябвало да се организира рационално и уравновесено.

По време на размножителния сезон, който стартира през април и май и продължава цялото лято, амазоните са по-шумни и нападателни.

Половата зрялост при папагалите при тях настава на 4-5 години.

Женският папагал снася 2-4 яйца, които мъти 29 дни.

Продължителността на живота при папагал амазона е до 60 години.

Поради мощната комерсиална активност с типа някои от подвидовете към този момент са застрашени в дивата природа. Затова търговията с тях е оповестена за противозаконна в естествените им местообитания и те са предпазени от интернационалната спогодба за търговия с диви животни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР