Всеки, който тренира активно, в даден момент се сблъсква с

...
Всеки, който тренира активно, в даден момент се сблъсква с
Коментари Харесай

Мускулна треска? 5 метода за възстановяване

Всеки, който тренира интензивно, в даден миг се сблъсква с неприятната мускулна тресчица. Това е изключително евентуално, в случай че пробвате нов вид подготовка, упражнявате по-дълго от нормално или увеличавате интензивността на тренировките си.

Мускулната болежка се предизвиква от микроразкъсвания и инфектиране в мускула и е отговор на физическия стрес от подготовка. Микроразкъсванията, нарасналият кръвен поток и възпалението предизвикват леко отичане, което прави рецепторите за болежка по-чувствителни към придвижване. Болезнеността е натурален развой, само че без вярното управление може да бъде изтощително и да докара до по-сериозно пострадване.

Ето 5 метода за облекчение на мускулната болежка и за ускорение процеса на възобновяване, с цел да можете още веднъж да се чувствате добре:

1. Активно възобновяване

Болезнеността може да продължи 24 часа или даже да минат няколко дни, преди да се почувствате още веднъж на себе си. Докато се възстановявате, това не значи безусловно, че не можете да продължите да упражнявате. Но можете да ускорите процеса на възобновяване. Помислете за интензивно възобновяване с извършения с по-нисък интензитет като разходка, вместо HIIT подготовка.

Активното възобновяване или леката интензивност може да понижи болката, да усили притока на кръв, да отстрани отпадъците от тялото ви и да ви помогне да се адаптирате към тренировките. Това е един от най-хубавите способи за естествено облекчение на болки в мускулите, тъй като е елементарен и комфортен – просто станете и се движете през целия ден.

2. Масаж

Масажът е различен постоянно предписван способ за понижаване на мускулната болежка. Доказано е, че масажът понижава възпалението посредством увеличение на притока на кръв. Масажът също оказва помощ за възобновяване и действието на клетките. Важно е да отбележим, че масажът може да бъде леко мъчителен при съществуването на мускулна тресчица, само че пък по-късно ще се чувствате доста по-добре.

3. Топлина и лед

Доказано е, че и топлината, и ледът имат изгоди при болки в мускулите. Топлинната терапия работи, като усилва притока на кръв и циркулацията към мускулите, както и успокоява всеки дискомфорт и отпуска мускулите. Ледът работи, като понижава притока на кръв към мускулите, затова понижава възпалението и подуването. Редуването на топлота и лед също може да бъде дейно. Вземането на топла вана с британска сол може да бъде потребно за понижаване на болката и разпределяне на мускулите.

По време на сън тялото се отпуска и се почиства от отпадъците, " поправя " се повредената тъкан и се понижава чувствителността към болежка, тъй че е значимо да спите седем до девет часа на нощ.

5. Хранене

Има доста храни, които могат да оказват помощ за понижаване на болезнеността посредством понижаване на възпалението и попълване на изчерпаните ресурси от сила.

Куркумата е противовъзпалителна фалшификация, която може да понижи увреждането на мускулите.

Изварата е цялостна със суроватъчен протеин, който оказва помощ бързо да възвърне мускулния протеин.

Зеленият чай е цялостен с антиоксиданти, които понижават увреждането на мускулите и клетките и покачват хидратацията.

Ядките и семената са богати на омега-3 мастни киселини за битка с възпалението и протеини за попречване на разграждането на мускулите.

Сладките картофи са комплициран въглехидрат, който е богат на хранителни субстанции и попълня запасите от гликоген.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР