Всеки, който отглежда куче у дома като домашен питомец, е

...
Всеки, който отглежда куче у дома като домашен питомец, е
Коментари Харесай

Защо лук и чесън са токсични за кучето

Всеки, който отглежда куче вкъщи като домакински питомец, е добре осведомен с желанието на четириногия другар на индивида да споделя с него освен времето, леглото, само че и храната му. Хората не рядко се изкушават да хранят кучетата си с това, което е поднесено на тяхната софра, въпреки че всеки собственик знае, че кучето би трябвало да им друга диета.

И в случай че това човек да раздели някои елементи от храната си със своя безмълвен приятел, не е съдбовно, само че има и човешки храни рискови за кучето.

Една от тези храни е лукът, както и чесънът. Не давайте лук и чесън на кучето! Всъщност важи за всички растения, принадлежащи на семейство Allium. Това са още дивият лук, празът, аленият лук.

Причини фамилията на лука да бъде нездравословно за кучето

Лукът съдържа характерен химикал, чието име е N- пропил дисулфид. Това вещество е мощно токсично за кучето. То има дарба да се прикрепя към алените кръвни кафези и провокира окислително увреждане на тялото на кучето.

 Опасно е за кучето да яде лук

Молекулата на химикала заблуждава имунната система на кучето да нападна личните си червени кръвни кафези, като че ли са непознато тяло и провокира положение с здравно наименование хемолиза. Тя пък води до анемия и до гибел, в случай че не бъде лекувана.

Ако кучето погълне огромно количество от някой тип лук, признаците ще се проявят незабавно. При дребна доза, това ще стане след няколко дни. Добре е информацията за признаците да бъде известна на хората, с цел да познаят по-лесно положение и да реагират. Това са бледите венци на животното, безцветната или тъмна урина, повръщането, измененията в дишането и сърдечната периодичност, некоординираните придвижвания. Затова кучето не би трябвало да яде лук и то в никоя негова форма-пресен, сварен, пържен, тъй като всички са токсични за домашния любим.

Какво да вършим, в случай че кучето е яло лук?

 Заведете кучето на ветеринар, в случай че яде лук и чесън

Дори дребните количества лук, изядени от кучето, постановат търсене на лекарска помощ. Ще се наложи предизвикателство на повръщане или промивка на стомаха на кучето. На този проблем би трябвало да се огледа доста съществено, тъй като е заплашен животът на кучето. Спешната ветеринарна помощ също е алтернатива при неспособност за връзка с ветеринарния доктор, който се грижи за животното.

Вижте още:

- Токсични храни за кучета;

- Опасни подправки за кучета;

- Забранени зеленчуци за кучета;

- Може ли кучето да яде люто;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР