Всеки, който е преживял сънна парализа, ще ви каже, че

...
Всеки, който е преживял сънна парализа, ще ви каже, че
Коментари Харесай

Сънна парализа: Кошмарът, който продължава и след като се събудим

Всеки, който е претърпял сънна парализа, ще ви каже, че това е едно от най-неприятните неща, които човек може да преживее. Този чудноват феномен, който е форма на парасомния, нормално се състои в това, до момента в който е в леглото, човек да вижда чудовища върху себе си и да не може да помръдне.

В множеството случаи ужасяващите образни халюцинации са съпроводени от чувство за напън върху гърдите, което постоянно води до изцяло усещане, че злокобно създание седи върху ни или ни натиска в горната част на тялото. За благополучие тези ужасяващи епизоди нормално не престават по-малко от няколко минути и не оставят трайни увреждания, откакто отшумят – само че могат да бъдат мощно притеснителни.

 Augustins - Cauchemar - Eugène Thivier - RI 1156

Не е изненадващо, че сънната парализа е обект на голям брой културни тълкования. Сред инуитските общности да вземем за пример прекарването се свързва с духовни офанзиви от зли шамани, които се пробват да откраднат детайл от душата на индивида, прочут като „ тарник “. В някои елементи на Бразилия пък явлението се свързва с национални приказки за дебнещо страшилище с дълги нокти, наречено писадейра, което седи на гърдите на хората, до момента в който те спят.

Интересно е, че сънната парализа се свързва с посттравматично стресово разстройство и постоянно се претърпява като възстановка на контузията. Проучване в Камбоджа да вземем за пример открива, че има изключително висок % на сънна парализа измежду оживелите от геноцида на алените кхмери; нормално те виждат илюзия на злобно куче-призрак, облечено в униформата на кхмерите.

Прилагайки по-научен метод към тематиката, западната медицина класифицира сънната парализа като форма на нарколепсия, което се отнася до неспособността на мозъка да управлява циклите на сън и бодърстване. Преживяването може да засегне и хора, които не страдат от нарколепсия, и нормално се появява в интервали на мощен стрес или разтревожен сън.

Сънната парализа нормално настава, когато човек излиза от така наречен БДО фаза на съня (БДО – бързо придвижване на очите), когато мозъкът е извънредно деен и се появяват множеството сънища. Обикновено по време на REM съня се освобождават невротрансмитерите гама-аминомаслена киселина (ГАМК) и глицин, с цел да подтиснат моторните неврони в гръбначния мозък и всъщност да сковават тялото (за да не тръгнем да тичаме в действителност, в случай че сънуваме, че ни гонят, например).

Когато се събудим, равнищата на ГАМК и глицин понижават и се заместват от норепинефрин, хистамин, холин и серотонин, които предизвикват възбудата в мозъка и тялото. Следователно сънната парализа настава, когато тези разнообразни невропептиди не са вярно контролирани, което значи, че мозъкът ни се разсънва, само че мускулите ни остават в положение на атония.

Не е ясно за какво това е съпроводено с кошмарни халюцинации, макар че парализата на гръдните мускули и мускулите на гърлото може да изясни за какво хората имат чувството, че нещо седи върху тях.

Проучване, включващо участници от 35 разнообразни страни, открива, че сънната парализа визира към 8% от хората по света, макар че някои подгрупи наподобяват изключително податливи. Например близо 40% от азиатските студенти и над 40% от психиатричните пациенти от африкански генезис разказват, че най-малко един път са преживявали сънна парализа.

Като цяло хората с съществени психиатрични болести са по-склонни да се сблъскат с този чудноват феномен на съня, което евентуално се дължи на нарушена регулация на серотонина в мозъка. Работещите на смени или тези, чийто метод на живот им пречи да спят задоволително, също оповестяват за по-висока периодичност на сънна парализа.

Досега учените не са изяснили изцяло за какво се появява и по какъв начин да я предотвратим, макар че няколко явни превантивни ограничения включват повече сън, по-здравословно хранене, физически извършения и отбягване на напрежението.

Едно изследване даже откри, че хората, които настояват, че са били отвличани от извънземни, имат по-висока периодичност на сънна парализа. Така че или тя предизвиква извънземни, или извънземните я предизвикват. Истината е някъде там.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР