Всеки има своя спомен и свой начин за отбелязване празника.

...
Всеки има своя спомен и свой начин за отбелязване празника.
Коментари Харесай

Как празнуваме Коледа - обичаите от традициите до съвремието

Всеки има своя спомен и собствен метод за отбелязване празника. Много хора се пробват да се придържат към традициите, които пазят в фамилиите си от своите баби, други търсят и дават начало на нови обичаи. От Коледуване до гмуркане с коледна елха и от трапезата, поставена върху сламеник на пода - до посрещане на ски писта. Има от всичко и няма неприятно, стига да не забравяме, че става дума за Рождество.

В Калофер празникът Рождество Христово е един от най-почитаните и хората празнуват Коледа с дни.

Подготовката стартира няколко дни по-рано като коледарите сортират животните, които са един от най-характерните знаци на традицията тук. Водят ги със себе си за здраве и благодат.

Задължително се коледува с достоверните калоферски носии и с джура гайдите. Изпълняват се песни, които са предадени от по-възрастните коледари

Коледуването стартира още в нощта на Бъдни вечер и продължава минимум три дни и три нощи.

Стопаните посрещат коледарите с алено вино и цялостни маси с вкусни домашни мезета и ястия.

А в името на благородна идея други избраха по нетрадиционен метод да посрещнат празника.

Стотици рокери, облечени като Дядо Коледа, превзеха Казанлък. Целта им е да внесат празнично въодушевление и да зарадват децата.За четвърта поредна година рокерите обличат костюмите на Дядо Коледа и раздават дарове на всяко дете, пристигнало в центъра на Казанлък.

Тези, които бяха възнамерявали да посрещнат празника по белите писти на Витоша през днешния ден бяха разочаровани, тъй като плануваното разкриване на ски сезона се отсрочи.

Заради бурния вятър оборудванията на писта Витошко лале не работеха. Спрян беше и кабинковият въжен превоз.

Най-нетрадиционно посрещнаха празника водолази от Бургас. Те се гмурнаха в студените води на Черно море. Това за тях се е трансформирало в традиция в навечерието на Рождество и те я съблюдаваха, макар че температурата на водата е към 8 градуса. Водолазите си имаха дребна коледна елха и даже гръмнаха бутилка шампанско за здраве на всички.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР