Всеки газ, който България ще получи по турската мрежа, е

...
Всеки газ, който България ще получи по турската мрежа, е
Коментари Харесай

Христов уверява: Няма никакъв руски газ в споразумението с Турция

Всеки газ, който България ще получи по турската мрежа, е със документ за генезис и няма да е съветски. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов по време на чуване в отрасловата комисия в Народното събрание. Коментарът идва във връзка информация, че договорът с Турция може да е „ задна врата “ за съветския газ към страната ни.

Абсолютно всеки газ, който България закупува, е със документ за генезис. Има категорично условие това да не е съветски газ и то се извършва “, изясни той, гарантирайки, че не се доставя „ какъвто и да е съветски газ “.

Министърът посочи, че съглашението с Турция не е за синьо гориво, а единствено за прекосяването му по турските тръби на контрактувани от България количества.

Споразумението с турската компания Botas е за потребление на инфраструктура, посредством която да бъде доставен полутечен природен газ, превозен посредством танкери по море “.

България не може да строи терминал за полутечен природен газ в Черно море, защото през Босфора не се пропущат танкери с полутечен газ, разяснява Христов. Затова страната ни най-пряко и най-лесно може да достави LNG от Гърция и Турция, като България има съглашения и с двете страни.

По думите му, по силата на съглашението ще може да се доставя газ от всички източници, производители и търговци на полутечен природен газ.

България води диалози с Турция, с цел да употребява техните преференциални цени с американската компания Cheniere и тя да ни доставя на същите условия, каквито и на южната ни съседка, която купува големите количества американски полутечен природен газ.  

Христов добави, че поради огромните си газови залежи Турция скоро ще стартира да взе участие в нашите процедури за доставка. Той заприказва и за румънски газ, като сподели, че България договаря със северната си съседка за доставка на природен газ след 2026 година Става въпрос за количества от находището „ Нептун “, от което, в случай че има остатък, да се задоволяват потребностите на България, само че цената остава под въпрос.

Днес Министерският съвет утвърди съглашението сред „ Булгаргаз ” и „ Боташ “. Припомняме, че с него страната ни си обезпечава достъп до терминалите за регазификация на полутечен природен газ и последващия му транспорт до България за интервал от 13 години.

В известието от Министерски съвет се акцентира, че позитивният резултат от подписването на договорката ce показва в дълготрайно обезпечаване на потенциал за регазификация и предпазване на полутечен природен газ за потребностите на клиентите на „ Булгаргаз ” в размер до 1.3 милиарда куб. м. годишно.

Споразумението планува еластичност за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще обезпечи забележителна конкурентност на „ Булгаргаз “ ЕАД на пазара на природен газ в района, както и до понижаване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРосен Христов съветски газ Турция ПоследниНай-четениЕнергетика 24 Христов твърди: Няма никакъв съветски газ в съглашението с Турция Енергетика 192 „ Булгаргаз “ предлага 25% по-евтин газ за февруари Регулации 116 Общините получиха 2-годишна пролонгация за новите устройствени проекти Компании 76 Vivacom пуска в продажба винетки 2023 Компании 57068 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 13755 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 11348 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6704 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички„ Булгаргаз “ предлага 25% по-евтин газ за февруари
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР