Всеки елемент от храната на котката играе роля в работата

...
Всеки елемент от храната на котката играе роля в работата
Коментари Харесай

Храносмилателно здраве на котката

Всеки детайл от храната на котката играе роля в работата на нейната деликатна храносмилателна система и върху цялостното здраве.

Основните хранителни субстанции и фактори, които са значими за храносмилателната система на всяка котка, са следните:

Протеини в котешката храна

Протеините са жизненоважна част от храненето на писаната. Тя се нуждае от по-богата на протеини диета, в сравнение с кучетата или хората, само че тези протеини могат да основат проблеми, в случай че не са лесноусвоими. Протеините също по този начин съдържат таурин, от който котките се нуждаят, с цел да действат дейно, само че организма им не може да го създава самичък.

Фибри за котките

Фибрите могат да са от решаващо значение за мъркащия домакински питомец, с цел да поддържа здрава храносмилателната на котката. Диетата с високо наличие на фибри може да вземем за пример да попречи на образуването на космени топки и да подтиква изхождането. Пребиотиците са фибри, които оказват помощ да се усвояват нужните хранителни субстанции от храната. Освен това те подкрепят верния баланс в храносмилателната система и преодоляването на всяка възможни проблеми.

Мазнини в котешката диета

Мазнините са скъп източник на сила за котките. Те се нуждаят от тях за действието на органите, като да вземем за пример кожата. Твърде многото мазнини може да е мъчно да бъдат усвоени от котката и могат да доведат до затлъстяване.

Витамини за котки

Витамините D и A са от значително значение за котешката диета, защото тя не може да ги създава сама, само че са незаменими за нейното здраве. Не бива да се подценява потребността на котката от витамини.

Въглехидрати в котешкото меню

Въглехидратите не са толкоз значими за котките, що се касае за хората, само че могат да обезпечат сила. Източниците на най-добре усвоими въглехидрати оказват помощ при проблеми с храносмилателната система на котките.

Тъй като храносмилателната система на пухчовците е доста внимателно уравновесена, тя може да бъде изключително склонна към проблеми. Нещата, които могат да разстроят стомаха на котката, включват измененията в диетата, стресът и безпокойството и съществени здравословни проблеми.

 Котка на обзор

Често срещани храносмилателни проблеми при котките

Котешки паразити

Микроскопичните котешки паразити се заселват в червата на котката и предизвикват тежка диария, а това може да провокира дехидратация и намаляване. При паразити са нужни медикаменти за изчистването им.

Косми топки

За котките, които живеят на закрито, космените топки могат да бъдат постоянно срещан проблем, защото поддържането на козината е една от главните им действия. Докато котките се почистват, те гълтам падналите косми и те се изхвърлят с изпражненията. Ако При прекалено много косми се образува космена топка, което затруднява храносмилането. Нужно е постоянно разчистване на котката с четка, с цел да се отстранят непотребните косми.

Възпалителни болести при котките

Ако един или повече от храносмилателните органи на котката се възпалят, това може да аргументи дискомфорт и други проблеми. Тогава се следи хронично повръщане и диария, загуба на тегло и смяна в апетита.

Важни признаци за храносмилателни проблеми при котките

- Диария при котката или котето е със запек

- Котката повръща храна или космени топки

- Лош мирис при котката или метеоризъм

- Затруднения при хранене или нараснал апетит

- Котката отслабва

- Суха, изтощена или чуплива четина.

- Признаци на мъчителен стомах.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР