Всеки е бил дете и помни Чеширския котарак в популярната

...
Всеки е бил дете и помни Чеширския котарак в популярната
Коментари Харесай

Британска късокосместа котка

Всеки е бил дете и помни Чеширския котарак в известната книга на Луис Карол за Алиса в страната на чудесата. Едва ли обаче всеки се сеща да се запита каква порода котка е симпатичният воин от книжката?

Всъщност вдъхновението за този воин идва от Британската късокосместа котка. Тя е толкоз известна, че и други обичани герои могат да бъдат разпознати като британци, както назовават в резюме породата. Не можем да подминем Гарфийлд, който е в компанията на своята другарка, Британска късокосместа Арлин и доста други.

Британската късокосместа е родословна версия на обичайна английска домашна котка, добре показано тяло, плътна четина и необятно лице. Най-познатият вид е по този начин нареченото Британско синьо, показано от компактно сиво - синьо палто, оранжеви очи и опашка със междинна величина.

Породата е създадена в необятна гама от други цветове и модели, само че въпреки всичко синьото е най-популярно.

Какво можем още да научим за известната порода писанки?

Произход и развиване на породата Британска късокосместа котка

Британската късокосместа е една от най-древните породи котки, които са известни на развъдчиците. В момента тя е най-популярната порода в своята родна страна, записана от Управителния съвет на Обединеното кралство на котешката асоциация.

Произходът на породата най-вероятно датира от І век след Христа, което я прави една от най-древните породи котки, които са разпознати в международен мащаб. Най-напред се счита, че произлизат от римските котки, импортирани в Британия от римляните.

Сега тази визия е поправена. Смятат ги за локални английски котки, които не са импортирани от Рим.

 Отглеждане на английска късокосместа котка

В процеса на еволюцията тази локална котка се кръстосва с европейската пума. През вековете техните изолирани по натурален метод потомци се развиват в огромни, здрави котки с къса, само че доста гъста четина, с цел да устоят на климатичните условия на Британските острови. Смята се, че актуалната Британска късокосместа е непроменена от този първичен вид.

Селективното отглеждане на най-хубавите мостри от вида стартира през ХІХ век, като акцентът пада върху класическия към този момент синьо-сив вид, който е прочут като британски вид, за разлика от по-светлия, именуван от време на време съветски вид.

Сочи се Харисън Уиър като първи обожател на стандартизираната синя версия, а други откриватели считат, че са взели участие и групи от други животновъди.

Новата Британска късокосместа е показана на първото по рода си котешко шоу, извършена през 1871 година и още тогава се радва на огромна известност.

Към 199 година с внасянето на персийските и други породи, Британската късокосместа губи известност и фондът става сериозно невисок.

Животновъдите смесват персийци в кръвните линии на британците и по този начин стават основа на британците с дълга четина.

След войните английските животновъди работят по възобновяване на същинския английски вид. Според данните в този момент класическата британка още веднъж е най-популярната котка в своята татковина.

Как наподобява английската късокосместа котка?

Британската късокосместа котка е относително мощна на тип огромна котка. Тя има необятни гърди и мощни добре сложени крайници със заоблени лапи.

Опашката на котката е със междинна дължина и тъп връх.

Главите на котките от тази порода са огромни и заоблени, с къса зурла, необятни бузи и огромни кръгли очи, оцветени в медно оранжево и се отличават от цвета на палтото. Големите им уши са необятни и ситуирани необятно.

Британското синьо може да бъде сбъркана със сивия шотландски фолд. Различават се обаче по ушите си.

Тази порода се развива относително постепенно. Пълното им физическо развиване настава на към 3 години.

Наблюдава се полов диморфизъм, мъжките са сред 4.1 и 7.7 кг, а женските са сред 3.2 и 5.4 кг.

Козината е една от определящите характерности на породата. Тя е гъста, само че няма подкосъм. Това прави текстурата да наподобява на плюш, а не да бъде вълнеста или пухкава. Прилича на твърда, хрупкава купчинка, която се чупи към тялото на котката, до момента в който се движи.

Независимо, че синьото е непокътнат цвят за британките, те се срещат и в доста други цветови вариации - черно, бяло, кремаво, сребристо, златисто, а към този момент и канела. Има и шоколад и люляк. Признати са всички цветове и шарки.

Характер на Британска късокосместа котка

Британките са лесна за гледане и добра по темперамент порода. Не са толкоз закачливи и дейни като други породи, само че са предани на стопаните, сладкодумни, изцяло безвредни са към други породи котки, домашни животни и към деца.

Те обичат да бъдат покрай своите стопани, само че когато са оставени сами, не страдат прекалено, защото обичат личната си компания и тя им е изцяло задоволителна.

Известни са като мързелива порода котки. Обичат да се излежават, да си почиват и могат да прекарат по-голямата част от деня в сън.

Те не обичат да бъдат вдигани и носени, само че в случай че си играят, ще понесат такова влияние върху себе си.

Изискват минимални старания за развъждане и са котки, които би трябвало да се гледат единствено на закрито.

Предразположени са към котешко затлъстяване и по тази причина е нужно по-стриктно да се следи диетата на котката си.

Средната дълготрайност на живота им е 14-20 години. Дават се числа и към 12 години. Във всеки случай принадлежат към дълголетниците измежду котешкото царство.

 Порода английска късокосместа котка Снимка: 9685995/ pixabay.com

Здравословни проблеми при Британска късокосместа котка

Хипертрофичната кардиомиопатия може да бъде проблем при тази порода. Проучване, извършено в Дания на 329 котки демонстрира, че 20.4 % от мъжките и 2.1 % от женските страдат от хипертрофична кардиомиопатия. Около 6.4 % от мъжките и 3.4 % от женските са оценени като сериозно застрашени. Затова проучването за тази болест е наложително за животновъдите, преди избор на екземпляри за разплод.

Смята се също, че породата е изложена на риск от поликистозно бъбречно заболяване и той е много висок. Носещата периодичност в този момент е към 1 %.

По всички останали вероятни болести Британската късокосместа демонстрира междинни равнища, т.е. не е мощно застрашена. Като цяло е здрава и енергична порода с добра дълготрайност на живота.

Кастрирането на котката и обезпаразитяването на писаната са добра процедура при взимането на домакински любим от породата, само че не би трябвало да се не помни, че кастрираните английски котки много постоянно стават със свръх тегло.

Редовното имунизиране също се предлага гореща от ветеринарите, нищо, че породата най-често се гледа единствено в дома. Това подсигурява положителното здраве на домашния питомец.

Заради своята просветеност породата е обичана на треньорите, а в рекламите доста постоянно избират тъкмо представители на британците. Способни са да научат дребни трикове, което ги прави доста симпатични на хората.

Грижи за Британска късокосместа котка

Гъстата и къса четина на британките допуска, че грижите за тях не изискват време и старания. Самата порода е оптимално чистоплътна, те отделят доста време за своя външен тип. Това освобождава стопаните от несъразмерни старания за поддръжка.

Няма потребност от постоянно разресване или постоянно къпане, а и тази котка не е склонна да се мокри постоянно.

Почистването на очите на котката и ушите е както при останалите породи - от време на време. Разресването, когато се прави, е по-скоро изчеткване на козината от полепнала прахуляк или други нечисти примеси.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР