Всеки дом, колкото и голям да е той, се предполага,

...
Всеки дом, колкото и голям да е той, се предполага,
Коментари Харесай

10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

Всеки дом, колкото и огромен да е той, се допуска, че има спалня. Обзавеждането на това помещение е доста значимо и отговорно. Не единствено тъй като в спалнята прекарвате към 1/3 от живота си (при осъществяване на здравните рекомендации за най-малко 8 часа нощен сън).

Защото в спалнята се случват и други забавни неща. Но и тъй като това е мястото, в което се обитава билетът за общественото ви приобщаване, а точно – облеклата ви (да не забравяме българската сентенция: „ По облеклата посрещат, по мозъка изпращат “).

Затова преди да обзаведете спалнята на вашите мечти, отговорете си на следните 10 въпроса.

1. Какви мебели ще има в спалнята?

Това доста зависи от размера на помещението. Стандартните стаи за тази цел са към 15 квадрата, което разрешава да се поберат общоприетите мебели за една спалня – едно огромно двойно легло с нощни шкафчета, дрешник, скрин и огледало.

Много хора слагат в спалнята си и скрин или подложка за тв приемник, бюро със стол, всевъзможни съоръжения за гладене, тоалетка за мини фризьорски салон. Каквото и да решите да сложите, направете добре проект на разположението на мебелите с техните размери, тъй че да се поберат в стаята и да ви остане най-малко минимално място да минавате и отваряте вратите.

 10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

2. Какво легло ще сложите?

Единично, вид „ персон и половина “, двойно – зависи какъв брой индивида планувате да спят на него и с какво пространство разполагате. Може да заложите както на общоприети спални с крайници (дървени или метални), с повдигащ механизъм (за депозиране на багаж), с чекмеджета изпод (така ще си спестите събирането на прахуляк изпод и досадното му обиране), по този начин и да изберете нещо по-ексцентрично като спалня с пилони и балдахин или спалня на колелца (при лимитирано пространство е положително решение, половината от леглото влиза под другата половина и заема двойно по-малко място).

Може да сложите и ракла в горната част на леглото, с която ще осигурите още повече място за вашите облекла и движимости. Таблата до главите може да бъде дървена или облицована (с текстил, кожа – за още по-голям комфорт).

3. Ще има ли нощни шкафчета?

Ако да, какъв брой и по какъв начин ще са ситуирани – прикрепени за леглото (за по-голяма устойчивост) или независими (трябва да са по-големи и солидни, с цел да не ви изненадат с рухването им при отварянето на чекмеджетата). Ще има ли чекмедже (или няколко) и спомагателна лавица към нощните шкафчета, с цел да имате място къде да сложите телефон, часовник, очила или книга вероятно.

 10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

4. Какъв ще е дрешникът?

Дву-, три- или четирикрилен дрешник – разновидностите са няколко. Трябва да решите и какви порти ще сложите – елементарни на панти, сгъващи и издърпващи се по средата (внимавайте, остава едно сляпо място в края на механизма) или с плъзгащ механизъм, в случай че нямате задоволително място пред дрешника.

Има и много забавни механизми, които може да вградите вътре в самия дрешник – газов въжен превоз (чрез лост се изтегля падаща подложка за закачалки), изтеглящ лост, падаща окачалка, механизми за панталони, механизми за вратовръзки и шалове (ако имате доста такива и ви е мъчно да ги подреждате и съхранявате). Решете и каква част от дрешника ви би трябвало да бъде с лавици, чекмеджета (подходящи за долни дрехи или чанти) и закачалки.

5. Скрин и огледало – какво и къде?

Има опция да са вкупом или да са поотделно, ситуирани даже и на разнообразни места в стаята. Но за по-голяма функционалност е за препоръчване да са едно под друго, с цел да може да се обслужвате елементарно (гримиране, сушене). Скринът или комодът е добре да е с най-малко четири чекмеджета и да стига до корема ви.

 10 въпроса преди обзавеждането на мечтаната спалня

6. От какъв материал ще бъдат направени мебелите?

Вариантите са няколко: ПДЧ (бюджетен и практичен вариант), МДФ (по-добра визия), масив (изцяло от дърво, излиза и по-скъпо, но изглежда в действителност солидно и красиво), желязо (желязната рамка на леглото ще ви обезпечи в действителност неповторимост и стил).

7. Какъв цвят ще бъдат мебелите?

Тук всичко е въпрос на желание – едноцветни, композиция от няколко цвята, дървесни тонове, бледи нюанси или наситени цветове. Само би трябвало да съчетаете цветовете на мебелите с цветовете на стените, с цел да няма смешен резултат най-после.

8. Осветление – какво и какъв брой?

Ще имате ли полилей (и с какъв брой крушки), нощни лампи, прикрито осветяване, лед ленти вътре в дрешника (за по-голяма видимост при избор на тоалет, а и за повече уют и стил)? Всичко е въпрос на визия.

9. Откъде ще поръчате мебелите?

Ще заложите на общоприети модули от огромни вериги мебелни магазини (може да ги разгледате на място в точния им вид) или ще се доверите на мебелист да ви създаде по поръчка (при този вид може да извършите всичко, което желаете, стига да му обясните тъкмо или най-добре да му начертаете, в това число и размерите са каквито вие искате; при избора на цвят от заготовка обаче би трябвало да деянията фикция и да си визиите крайния изглед; и стискайте палци да сте се разбрали вярно и да сте попаднали на правилен човек, който няма да ви забави със периода на изпълнение).

10. И последно

Решете как ще се прикривате от любопитни съседи – завеси, текстилни щори, ролетни щори – разликата е във функционалността, степента на закриване, метода на поддръжка, външния тип.

След като си отговорите на тези 10 въпроса сте подготвени за деяние. Ще ви чака малко работа, повече нервички и още повече парички. Най-важното в крайния резултат обаче си остава това, дали сте сътворили спалнята, за която сте си мечтали.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР