Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, но не знае,

...
Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, но не знае,
Коментари Харесай

Мария Силянова: Ехографските прегледи на щитовидна жлеза трябва да се покриват от НЗОК


Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, само че не знае, тъй като липсва скрининг.

От 25 до 31 май в България ще се организира, станалата към този момент обичайната Седмица на щитовидната жлеза, проведена от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ). Инициативата се организира по едно и също време в 40 страни по света и цели да увеличи информираността за тиреоидните болести.

Разговаряме с Мария Силяновска , ръководител на Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ) и главен мотор на акцията за проблемите, с които се сблъскват българските пациенти с тиреоидни болести, какво би трябвало да се промени и на какво могат да разчитат в границите на седвицата на щитовидната жлеза.



- Г-жо Силяновска, с каква периодичност се следят проблемите на щитовидната жлеза по света и какъв е броят на засегнатите български пациенти?


Нямам точна информация в международен мащаб, само че в България всеки един от 10 души страда от болести на щитовидната жлеза, като най-често срещаното е хипотиреоидизъм.



- Ясно ли е какъв брой са пациентите с рак на щитовидната жлеза?



Около 300 - 350 на година са новооткритите случаи. Информацията за действителния брой в раковия указател не е точна, защото заради спецификата на болестта, има пациенти, които изобщо не са заведени в регистъра.

- Това значи ли, че са нужни промени в регистъра, с цел да може той тъкмо да отразява броя на заболелите?

Разбира се, това е пиедестал за раковите болести, само че би трябвало група запалянковци, които да поработят "про боно " за възстановяване на системата за отчитане и нещата ще се случат.



- Навреме или късно се слага диагнозата в България, спрямо останалите страни? Знае ли се какъв е процентът на късно диагностицираните пациенти?



Определено диагнозата, постоянно, (но освен в България ) се слага не в точния момент. Това се дължи на обстоятелството, че нормално признаците са нетипични и пациентите в началото се лекуват от други болести като метаболитни, кардиологични, нервно – душевен. Наличието на репродуктивни проблеми също може да се дължи на проблеми със щитовидната жлеза.



- На какво се дължи късното разкриване на болестта у нас?


Както в цялото ни опазване на здравето - няма профилактика. Ехографското проучване на щитовидната жлеза към момента не се заплаща от касата, а то е главно, дружно с кръвните проби, за вярната диагностика. Това е и една от аргументите да не се прави. Затова като има безвъзмездни скринингови прегледи ползата е голям, не мога да насмогна да отговоря на запитванията, за което откровено се оправдавам. А броят на пациентите, които могат да бъдат прегледани по време на безплатните скринингови прегледи въпреки всичко е стеснен. В момента се работи в посока ехографските прегледи да се покриват от Националната здравно-осигурителна каса.



- Знае ли се по кое време е бил последният скрининг на болесттите на щитовидната жлеза?


Няма скрининги, проведени от страната. Само понякога от някой самодеец.За да се реши казусът с късното слагане на диагнозата хората би трябвало да са осведомени и страната да заеме полагаемото й се място. Въпросът е финансов, само че всеки при предпочитание, може да си направи профилактичен обзор, както дамите вървят на гинеколог и мамолог.

Свързани публикации.. Проф. Русанка Ковачева: С рак на щитовидната жлеза може да се доживее до напреднала възраст с следене 0 Диагностика на болесттите на щитовидната жлеза 0 Как се трансформира функционалността на щитовидната жлеза през бременността? 0

- Какво следва да се направи във връзка с възстановяване на достъпа до медикаменти?

Има проблем с един медикамент в България, който визира пациентите с рак на щитовидната жлеза. Тъй като неверно е заложен механизмът, по който се изписва, от това страдат пациентите, които би трябвало да понесат всички неприятни последствия от хипофункцията. А за част от болните, проучванията, посредством които се наблюдава тяхното положение, могат да се проведат единствено при потреблението на този медикамент.



- Как беше намерено болестта при Вас?


Преди 10 години имах здравословен проблем. Опитах се да намеря информация в българските уеб сайтове, само че такава нямаше. За благополучие един от най-хубавите ендокринолози в България, доктор Шинков, е мой съученик, и той ме насочи към това да си ревизира щитовидната жлеза. Тогава осъзнах, че не всички хора имат моя шанс. Реших, че би трябвало да направя нещо, с цел да оказа помощ на пациентите с тиреоидни болести. През 2008 година сътворих уебсайт

и по този начин се стартира. През 2011 година, взаимно с проф. Пандев и други съидейници, създадохме Сружение ВИОМ. Решихме, че ще работим проведено с главната концепция да подобрим достъпа до информация по отношение на болесттите на щитовидната жлеза.

-

Какви начинания сте планували в Седмицата на щитовидната жлеза тази година?


Седмицата на щитовидната жлеза е от 25 до 31 май. Основната цел, която си слагаме, е да повишим информираността на обществото, какъв брой е значима щитовидната жлеза за естественото протичане на процесите в организма.

Сред самодейностите, които сме планували тази година, е осветление на НДК в лилаво на 25 май - Международния ден на щитовидната жлеза, в символ на съпричасност с хората, страдащи от тиреоидни болести. Ще организираме осведомителна акция в медиите, в която ще вземат присъединяване видни лекари, ендокринолози, както и

обичаната българска актриса Аня Пенчева, която е лице на акцията ни. На 25 май млади доброволци ще вършат онлайн проби с таблети на минувачите по бул. „ Витоша “. Целта е хората да схванат дали има възможност да страдат от заболяване на щитовидната жлеза. Като част от акцията са към този момент извършените безвъзмездни скринингови прегледи в София, Пловдив, Варна и други, както и идният ехографски курс за лекари в Слънчев ден. Предстои ни присъединяване, дружно с Национална пациентска организация, и в ревютата „ Булмедика “ и „ Мисия Здраве “, където ще има скринингови проучвания на щитовидната жлеза.

Международната тиреоидна седмица се отбелязва по едно и също време в над 40 страни по света със скринингови прегледи, осведомителни акции, обучителни лекции, конференции, изявления в медиите. Тя е основана през 2008 година, по самодейност на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От тогава непроменяемо е подкрепена от съсловните организации ATA (American Thyroid Federation) и ETA (European Thyroid Federation).

От 2011 година и България се включва в отбелязването на Международната тиреоидна седмица, а от 2014 съдружие ВИОМ, като съдружие на засегнатите от болести на щитовидната жлеза и член на Международната тиреоидна федерация, провежда разнообразни начинания у нас. Всяка година седмицата има друг акцент на акциите, т. е. има свое мото. Тази година то е: „ Време е да ревизирате контролния панел на тялото си! “.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР