Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество

...
Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Радев: Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, доходите. Не се повдига темата за образованието

" Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), инфлацията, приходите, нуждата от вложения и висококвалифицирана работна ръка. Но в областта на публичния и политически спор не се разпростира тематиката за главния притежател на просперитета на нацията – децата и младежите на България ". Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на Кръгла маса „ Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество “, която се организира през днешния ден в София. 

Отново сме в предизборна акция и тя още веднъж ни кара да погледнем с интерес и да се замислим за стратегическите цели на България, сподели Радев. Според него от тази водеща национална цел зависи реализирането на всички останали цели. „ Образованието е ключът към триумфа на всеки обособен човек, към разгръщането на неговия гений и капацитет, към един по-добър живот “, добави Радев.

По думите му, би трябвало да бъде подложен на спор въпросът дали да се учи по един или няколко учебници. „ Дали едно типизирано наличие или всевъзможни безразборни наличия “, посочи той.

Румен Радев съобщи, че бъдещето на образованието е допълнително еластичност, новаторски модели и автономност. Това са прогресивните модели, които са налагани в Европа. Държавите, които реализираха огромен триумф и прогрес, залагат точно на тази автономност, изясни Румен Радев. Тази автономност би трябвало да бъде прилагана и насърчавана в природоматематическите науки, в тясно профилираното професионално обучение, сподели президентът и добави, че би трябвало да бъде извършен спор дали в българския език и литература, география и история страната ще бъде честен и нравствен вектор за развиването на младото потомство.

Според него без обучение не може бъде говорено високотехнологични производства и високо добавена стойност. „ Не може софтуерният напредък да бъде трансфорат в стопански напредък, а оттова в по-висок стандарт и качество на живот. Не може да приказваме за модерна сигурност без обучение “, уточни той.

Ако желаеме страната да се развива сполучливо в един все по-динамичен и оспорван свят, би трябвало да бъде заложено на мощно обучение, на по-голям дял на образованието в държавния бюджет, на нови прогресивни способи, водещи към устойчиви познания и умения, които да приготвят младежите за провокациите на бъдещето, сподели Румен Радев.

Образованието е водещ детайл от нещо доста по-важно и всеобхватно – духовното развиване на младежите. Преди да бъдат положителни инженери, IT експерти, лекари, следователи, сполучливи жители на света – би трябвало да бъдат почтени и пълноценни жители на България, уточни президентът. 

„ Модернизацията, цифровата и зелената промяна, повишението на благосъстоянието, на стандарта и качеството на живот няма да имат този принос за развиването ни като страна, в случай че не успеем да предадем на идните генерации историческата памет, полезности и нашата благородност “, сподели още Радев.

Ще могат ли младежите да правят оценка по достолепие достиженията на световното човешко развиване, в случай че те не познават задоволително и не се гордеят с големия принос на България в културното развиване на човечеството, сподели президентът. 

„ Ще могат ли нашите младежи в бъдеще да устояват на изкушенията и напън в едно мощно нападателно световно пространство да устояват своята българска национална еднаквост, в случай че не създадем по този начин, че българските създатели да не отпадат и да бъдат уместно изучавани в учебниците по български език и литература “, добави Радев.

Държавният глава означи, че би трябвало да бъде оценено съотношението количество – качество и разположението на наличието в обособените класове, стратегии и дисциплини. „ Дали младежите ще могат да устояват на провокациите на бъдещето, в случай че в учебниците по история нашата история се пренаписва или се подлага на насилствена възбрана “, сподели още той и добави, че е значимо да бъде отговорено на тези въпроси.

„ Говорейки за тежките демографски проблеми, няма ли заплаха да угаснем духовно преди да сме се стопили физически и не е ли физическото гаснене на нашата нация резултат от морална и духовна деградация “, сподели Радев и добави, че тези неща са надълбоко свързани.

Президентът уточни, че тук идва въпросът дали страната ни ще бъде съответна на сериозните провокации на бъдещето със сегашните образователни стратегии и учебниците по български език и литература, история и география. „ Ще бъдем ли съответни с тяхното наличие и с метода, по който тези учебници се основават, управляват и отпечатват “, сподели Румен Радев.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР