Всеки човек се стреми да изглежда добре. Вече освен дамите,

...
Всеки човек се стреми да изглежда добре. Вече освен дамите,
Коментари Харесай

Д-р Герев: Зависимостта към пластичната хирургия се превръща в болест

Всеки човек се стреми да наподобява добре. Вече с изключение на дамите, доста мъже също се подлагат на редица корекции в името на съвършения външен тип. Този блян, обаче постоянно минава границите на естественото и доста хора развиват взаимозависимост от услугите, предлагани в тази сфера.
Прочетете още
„ Какво съставлява взаимозависимост? Зависимостта или стремежът към това човек да наподобява добре е натрапен от правила в обществото, които по-податливите хора одобряват като своя фикс-идея. Обикновено тези правила биват налагани даже посредством медиите като дадени персони се сочат за образец със своята хубост.  В множеството случаи те са с голям брой корекции, затова хората, които решат да им подражават одобряват пластичната хирургия като мода. Това се постанова като модел в обществото. Много младежи стартират от ден на ден да се гледат в огледалото и развиват погрешно чувство за непропорционалност в личното си тяло, възприемат се като „ грозни ” и желаят да си създадат усъвършенствания. Така попадат в лапите на „ силиконовите кофражисти ”, както обичам да ги назовавам. Именно там се основава самата взаимозависимост. Въпреки че човек отива непринудено да си направи някаква намеса, те му показват още доста благоприятни условия  за такива ”, разяснява психиатърът доктор Веселин Герев пред кореспондент на TrafficNews .

Той изясни, че доста от хората не могат да схванат едно нещо – след обтягане на скули, след слагане на Ботокс, след слагане на филъри няма благоприятни условия за промяна. От там нататък огромният проблем, който основава взаимозависимост е разминаването сред действителните упования и резултатът, откакто се събудиш от упойката. След това индивидът стартира още повече да се гледа в огледалото и си споделя: „ Докторът май е прав, да оправя това и това, и това… ”. Така се получава един обаян кръг, от който няма излизане, пациентът стартира да живее непрекъснато с натрапчивата мисъл, че наподобява зле или е „ недооформен ”, както се показват потребителите на услугата и би трябвало да отиде да си поправя още нещо.

„ Много хора разсъждават примитивно – колкото по-рано започнеш да се възползваш от този тип услуги, толкоз по-дълго време ще запазиш младежкия си и хубав тип. Абсурдно е, че даже родителите подаряват на децата си пластични интервенции за абитуриентските им балове ”, добави той.  

Освен това, съществуването на интервенции се е трансформирало и в мерило за положително финансово положение - щом индивидът може да си го разреши, значи е състоятелен.  Този комплекс от фактори – лични, публични и медийни, както и пластичните хирурзи основават тази взаимозависимост.

„ Досега не съм видял някой, който да каже „ стоп на корекциите ”. В множеството случаи хората, които прибягват до това нещо са с ниско самочувствие, хора, които са тревожни, такива, за които мнението на близките е от огромно значение – те са представители на една нестабилна личностова конструкция. Именно по тази причина те са податливи на подобен вид операции. Обикновено се стартира с нещо доста нищожно и се приключва с нещо грандиозно. Метаморфозите в даден човек са такива, че даже не можем да го познаем след интервенциите. Завъртят ли ни натрапливите мисли и дейности, прекъсването е съвсем невероятно. Превръща се в натрапливо обсесивно-компулсивно разстройство. Хората са толкоз захласнати от изкуствената хубост, че даже не са склонни да схванат, че това е сериозен проблем, който би трябвало да лекуват ”, изясни той.

Д-р Герев показа, че има необятна гама от лечения, които могат да се приложат при сходен вид проблеми и от психолози, и от психиатри, само че въпросът е да не се прибягва до подобен вид корекции, тъй като по-късно е съвсем невероятно да се спре.

„ Ще пристигна миг, в който изкуственото ще се отхвърли от обществото, само че до тогава ще минат доста години. Колкото повече се постанова в обществото, че външният тип е всичко, а наличието е кухо, толкоз повече клиенти ще има тази сфера. Едно е да се подложиш на намеса, в случай че в резултат от тежка злополука има прекомерно огромни провали, или се слагат импланти след борба с рак на гърдата, напълно друго е това вманиачаване във външния тип, което в множеството случаи има пагубни последици ”, съобщи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР