Всеки бюджет е важен, но новата бюджетна рамка е по-важна

...
Всеки бюджет е важен, но новата бюджетна рамка е по-важна
Коментари Харесай

Брюксел отрече да набелязва конкретни държави с предоженото правило за върховенството на закона

Всеки бюджет е значим, само че новата бюджетна рамка е по-важна от предходната, тъй като ще дефинира бъдещето на Европейския съюз с 27 страни членки. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на предложенията за идната многогодишна финансова рамка за интервала 2020-2027 година в Европейския парламент. Той посочи, че препоръчаното прекъсване на еврофондовете за страни със едва правораздаване не е ориентирано към съответни страни.

" Ние желаеме Европа да бъде по-стабилна, благоденстваща, по-социална и по-силна в света, на това би трябвало да подхожда един съвременен и по-гъвкав бюджет ", сподели Юнкер. Той изясни, че въпросът за бюджета не е безпристрастен, а е обвързван с упоритостите на Европейски Съюз, с Брекзит. " Разгледахме всички политики и желаеме уравновесен бюджет за всички политики ", уточни Юнкер.

" Еврокомисията предлага (дългосрочен бюджет на стойност – бел. Ред.) 1.11% от брутния народен приход (БНД) – рационално и отговорно предложение. Ако не бяхме създали този разбор на всички политики и просто бяхме дали отговор на всички претенции, в случай че не бяхме трансформирали политиките... в случай че не бяхме отчели, че 15 милиарда евро ще липсват след излизането на Англия, щяхме да стигнем до 2% от Разузнавателна служба на ФРГ. Това предложение щеше да бъде отхвърлено от доста страни членки и от някои от вас ", акцентира Юнкер.

По думите му бюджетът, който се предлага, е бюджет, в който разноските би трябвало да доведат до по-добри резултати с акцент върху европейската добавена стойност, " да имаме модерна политика, съчетана с кохезионната политика ". Ще има и нови цели като цифровата стопанска система, защитата на границите, защитата. Бюджетът има новаторска конструкция, с цел да могат целите ни да станат по-видими и другите стратегии да си взаимодействат по-добре, това е бюджет, който е реформаторски и ни дава опция да осъществим своите цели и да отговорим на непредвидени условия, той подхожда на упоритостите за стопански и валутен съюз, добави Юнкер.

Той означи, че в бюджета е включена стратегия за поддръжка на промените за страни, които желаят да влязат в еврозоната и за стабилизиране на вложенията с активизиране на 30 милиарда евро, с цел да се резервира стабилността при стопански разтърсвания.

Юнкер показа и новия механизъм за отбрана на бюджета от рисковете, свързани с дефекти в правовата страна , като акцентира, че не се имат поради съответни страни. " Новият ни бюджет е реформаторски ", посочи още той.

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер изясни, че при подготовката на бюджета са зародили два казуса - дефицита след Брекзит и задания, които би трябвало да се решат на европейско ниво, които не са били предвидими – миграция, граничен надзор, промишленост на защитата, нови обществени провокации.

" Опитваме се да имаме икономии и се обръщаме към страните членки с молба за повече вложения ", акцентира той. " При спестяванията някои стратегии ще си останат същите, някои ще се усилят, а трети ще се съкратят. Кохезионната политика ще намалее с към 7%, а селскостопанската политика - с към 5%, директните заплащания ще намалеят с към 4%... ", изясни еврокомисарят.

" Искаме да финансираме и нови планове, да удвоим броя на младите, които да вземат участие в " Еразъм + ", уточни Йотингер. За проучванията той акцентира, че има огромна конкуренция от всички страни и са нужни вложения в нововъведенията и проучванията. Много страни членки влагат и доста редуцират в тази област, желаеме да увеличим с 60% вложенията в тази област., добави той.

За сигурността и защитата Йотингер разяснява, че ще се усили помощта за съседите и за света и че Еврокомисията желае 2 милиарда евро за отбранителната промишленост.

За ръководството на границите той посочи нуждата да се знае кой влиза в Европейски Съюз, да има господство на закона. Йотингер посочи, че България, Гърция, Италия, Малта и Кипър и, може би, Полша са доста натоварени от тази тематика, а вътрешните граници в Европейски Съюз би трябвало да се проходими, само че за тази цел външните граници би трябвало да се управляват добре. Еврокомисията предлага подсилване на " Фронтекс " от 1500 чиновници на 10 000, а страните членки са помолени да понижат граничния надзор навътре в Европа последователно.

" Искаме да подкрепим и програмата си за климата. Ще има нарастване с 50%, желаеме на европейско равнище да имаме едно мощно предложение, пет % ще се отделят за въвличането на климатичните тематики във всички политики на съюза ", изясни еврокомисарят.

По въпроса за върховенството на закона той акцентира, че става дума за парите на данъкоплатците и когато има спор за европейските бюджетни стратегии и правосъдни разногласия, би трябвало да знаем, че правосъдните системи са самостоятелни, че правосъдните решения се взимат обективно , би трябвало да има връзка сред правовата страна и финансирането посредством европейски средства.

" Важно е да имаме и нови приходоизточници, с цел да могат да намалеят вноските от страните членки. Имаме разнообразни оферти, желаеме 10% да идват от нови приходоизточници, 24 нови млрд евро, да вземем за пример схемата за търговия с излъчвания, корпоративния налог и ограничения като преработването на пластмасовите боклуци. Това значи, че всяка страна членка ще може да реши по какъв начин да контролира материята за обработка на пластмасови боклуци, дали посредством налог или забрани. Така ще можем да покрием до 50% от празнотата от Брекзит, надяваме се посредством тези начинания националните вноски да не би трябвало да се усилят след Брекзит ", сподели още Йотингер.

Той акцентира, че колкото по-бързо се вземе решението за бюджета, толкоз по-добре , и подсети, че 2014 година Е била изгубена година, тъй като доста късно е било реализирано съглашение. " 2020 година не трябва да повтори тази орис, моят зов към съвета е да бъдем градивни, да покажем, че британците си отиват, само че след тях оства една европейска народна власт, която може да работи ".

Европарламентът одобри предлагането хладно

Повечето евродепутати показаха въздържаност и възражения, показва Българска телеграфна агенция. Групата на Европейската национална партия (ЕНП) означи, че първо ще се посъветва със заинтригуваните страни, преди да заяви мнението си. Важно е парите на данъкоплатците да бъдат употребявани добре, уточни ЕНП. От групата опазиха препоръчаните от Еврокомисията понижения на средствата за земеделие и доближаване.

Социалистите и демократите се усъмниха, че предлагането взима поради потребностите на младежите за идващото десетилетие. Те настояха средствата от Европейски Съюз да доближават и до бедните хора. Социалистите прибавиха, че бюджетът на Европейски Съюз се цялостни от налозите на хората с ниски приходи, до момента в който огромните сдружения съумяват да избегнат заплащането на данъчните си отговорности.

Европейските реформатори и консерватори настояха за повече понижение на средствата в европейския бюджет. Според АЛДЕ за пръв път от 20 години насам бюджетът на Европейски Съюз планува " лични източници " (преки налози - бел. ред.) за финансиране, усилва се, като се планува понижение или повишение на средствата там, където е належащо.

Зелените настояха половината от идващия бюджет на Европейски Съюз да бъде ориентирана към опазването на природата. Прекалено доста средства от Европейски Съюз се отклоняват и употребяват за корупция, би трябвало средствата да служат повече за установяването на господство на закона. Където държавните управления не се оправят, Еврокомисията би трябвало да управлява разноските на европейски средства, приканиха от парламентарната група.

Европейската обединена левица изрази терзание от посоката на бюджета, приветства предлагането за повишение на разноските за обучение и възрази против увеличените средства за защита на границите и за защита.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт " регистрира, че страните чисти вносители в бюджета ще бъдат в допълнение натоварени поради отдръпването на Англия. Групата " Европа на народите и свободата " разяснява, че предлагането демонстрира какъв брой надалеч е Европа от жителите. Според тази политическа мощ обвързването на отпущането на средства от Европейски Съюз с върховенството на закона е ясно наказване за страните от Източна Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР