Всеки аквариум е една затворена мини екосистема, която живее свой

...
Всеки аквариум е една затворена мини екосистема, която живее свой
Коментари Харесай

Избор на аквариумни растения

Всеки аквариум е една затворена мини екосистема, която живее собствен живот, следвайки разпоредбите на природата. Всеки детайл от тази система е значим, тъй като нарушаването единствено един от съставените елементи компрометира цялата система.

Растенията в аквариума са един от детайлите на екосистемата и имат своята значима роля и значение за нейното положително развиване.

Растенията дават на рибките убежища, оферират им сенчесто място, където да се скрият, а също така са храна за тревопасните типове рибки.

Аквариумните растения, които виреят добре, водят до понижаване на количеството на водораслите и усъвършенстват виталните условия в аквариума, абсорбирайки нитратите и отделяйки О2.

С какво да се съобразим при избора на аквариумни растения?

Първото изискване, което се съблюдава, е какви растения са нужни и какъв брой да са те. Често употребяваният метод е да се вземат едно-две от тях, които притеглят вниманието, и да се слагат по-назад съда. Около тях може да се сложат от по-високите растения. Отпред подхождат ниските растителни типове, с цел да се сътвори натурален тип на аквариума и добра видимост на рибките. Плаващите типове аквариумни растения са един добър избор, който предлага още едно равнище в съда, където сянката е пъстра и друга от позиция на жителите.

За аквариума би трябвало да се изберат растения, които имат подобен живот с този на рибките. Примерно твърдата вода, която е подобаваща среда за живот на някои типове рибки, не е положителната витална среда за всяко растение. Затова е нужна предварителна информация по въпроса.

Поведението на жителите също е детайл от общата картина, който въздейства на избора. Гъстата растителност е подобаваща среда за нервни рибки, които се стрелкат незабавно и се скриват. Ако жителите са по дъното, им трябват такива растения, към които да са на сянка. Плаващите растения са положително скривалище за новородени рибки, както и място за оставяне на хайвер. Ако рибките, които се отглеждат, обичат до ровят в аквариума, добре е растенията да са на място, където не могат да ги изкоренят.

Ако в аквариума се отглеждат тревопасни рибки и растенията са тяхна храна, би трябвало да се изберат бързо растящи типове, тъй като ще бъдат изядени още преди да се захванат добре.

 Аквариумните растения за значими за рибките

Растенията, които са закупени, би трябвало незабавно да се слагат във водата. Ако бъдат оставени да засъхнат, ще умрат. Най-напред се ревизират дали по тях има яйца на охлюви. Те са под форма на пихтиеста маса. Тези елементи би трябвало да се махнат, както и изсъхналите.

Растенията, които плават в съда, елементарно се приспособяват, само че не им понася добре кондензираната вода, която капе от запотените повърхности. Може да изгният, или да почернеят поради тази вода. Растенията, които имат корени, също се приспособяват добре, само че коренчетата би трябвало да се подрязват, тъй като другояче могат да повредят някои от устройствата в аквариума.

Някои растения за аквариума се продават на букет и би трябвало обособените стръкчета да се разделят и след това да бъдат засадени настрана, тъй че всяко клонче да има свободно поле за растежа си. Някои са с грудка или коренище. Коренищата могат да се разделят на части и всяко да се засади настрана. При засаждане на грудковите, някое може бързо да изгние, само че в случай че изискванията му харесват, ще се възвърне още веднъж.

Хранене на аквариумните растения

Повечето хранителни субстанции, нужни на растенията, те получават от водата, само че в случай че се торят, това ще ги държи постоянно свежи. Аквариумната тор се продава на пелети, или на течност, която се сипва във водата.

Обикновената градинска тор убива рибките. Растенията, наред с рибките, се нуждаят от положително пречистване на водата. Без нея те остават на сянка и залиняват.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР