Всеизвестно е, че COVID засяга дихателната система, но може би

...
Всеизвестно е, че COVID засяга дихателната система, но може би
Коментари Харесай

Забравяме ли повече след прекаран COVID?

Всеизвестно е, че Коронавирус визира дихателната система, само че може би е по-малко известно, че вирусът може да повлияе и на когнитивната функционалност.
Много хора, преболедували Коронавирус и по време на инфекцията, изпитват феномен, именуван „ мозъчна мъгла ", който може да включва проблеми със запомнянето, концентрацията и осъществяването на ежедневните задания. Мозъчната мъгла може и да е признак на дълъг Коронавирус, при който хората страдат от продължаващи признаци на Коронавирус месеци или даже години след заразяването.
В неотдавнашно изследване учени установяваха, че Коронавирус въздейства негативно на функционалността на работната памет, само че единствено при хора на възраст 25 и повече години. Резултатите демонстрират, че функционалността на паметта може да се възвърне с течение на времето след зараза с Коронавирус, само че хората с продължаващи признаци може да продължат да имат усложнения с работната си памет. Тя е форма на краткосрочна памет и ни разрешава да съхраняваме и извличаме информация, до момента в който изпълняваме задания като решение на проблеми, четене или водене на диалог. Така че нарушената функционалност на работната памет може да окаже доста въздействие върху всекидневието на индивида.
Множество предходни изследвания демонстрираха връзка сред Коронавирус и когнитивната функционалност, само че те нормално се концентрираха върху това по какъв начин най-тежко засегнатите от Коронавирус пациенти се оправят с всекидневните си задания след преболедуване.
„ Искахме да разработим нещо по-просто, което да ангажира допустимо най-широка публика и да ни разреши бързо да оценим въздействието на Коронавирус съответно върху функционалността на работната памет. Затова създадохме анонимна онлайн анкета и тест за памет с детайли на игровизация, които могат да бъдат попълнени бързо посредством разнообразни платформи, в това число смарт телефони, таблети и компютри. " Това пишат в обявата си създателите на плана - екип от учени от Медицинското учебно заведение Хъл Йорк, Университет Хъл.
Проучването включва въпроси по отношение на Коронавирус статуса на участниците и всички настоящи признаци. Те са помолени да  оценят всички когнитивни проблеми, които имат, да вземем за пример със способността им да запомнят неща или да се концентрират върху задания. Изследването (декември 2020-а - юли 2021-а) обгръща 5400 души в разнообразни възрастови групи. 31,4% от участниците са преболедували Коронавирус, 68,6% - не са.
Резултатите от тестванията за памет в групата на преболедувалите били доста по-ниски спрямо групата без Коронавирус във всяка възрастова категория, като се изключи най-младата група, от 18 до 24 години. Данните сочат, че паметта се усъвършенства с отдалечаването от момента на боледуване. С течение на времето тя се възвръща, споделят откривателите.
Приблизително 50% от групата с Коронавирус оповестяват, че имат продължаващи признаци на Коронавирус и е по-вероятно тези участници да имат по-ниски резултати на паметта спрямо тези, които са преболедували Коронавирус, само че нямат настоящи недоволства. „ Нашата констатация, че работната памет наподобява се усъвършенства с течение на времето, евентуално е до известна степен успокояваща. Но защото функционалността на работната памет може да продължи да бъде нарушена при хората с продължаващи признаци на Коронавирус, бихме предложили холистичният метод към лекуването на пациенти с дългосрочни  признаци да включва прочут фокус върху паметта " - поучават от екипа.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР