Всеизвестен факт е, че нацистите били обсебени от идеята за

...
Всеизвестен факт е, че нацистите били обсебени от идеята за
Коментари Харесай

Между фактите и лъжите – какво знаем за нацистката археология

Всеизвестен факт е, че нацистите били захласнати от концепцията за своето „ расово предимство “ над всички останали. По тази причина, те организирали огромен брой археологически експедиции в търсене на доказателства в поддръжка на теорията за арийския генезис на германците. Освен това, нацистките водачи издирвали и именити предмети, за които считали, че имат свръхестествени качества и ще оказват помощ на Третия райх да завоюва Втората международна война.

Свещеният Граал

Ото Ран е немски историк и езиковед, който през 30-те години на XX век се включил към Секретен сътрудник. По този метод той получил финансова поддръжка за изследванията си, а в подмяна трябвало да открие Свещеният Граал – чашата, в която Йосиф Ариматейски събрал последните капки кръв от раните на Иисус Христос, преди да го погребе. Ран считал, че именитият съд попаднал в ръцете на катарите (представители на религиозно течение, зародило в средата на X век в Западна Европа и несъмнено от Римокатолическата черква като еретическо. Според тях, съществуват две съществени сили – положително и зло, като материалният свят принадлежи на злото. Подобни са възгледите и на павликяните и богомилите). Според него, отговорът на въпроса къде е прикрит Граала се крие в легендата за Парсифал. Ран твърдял, че митичният предмет бил изнесен от замъка Монсегюр от трима рицари, взели участие в Албигойския кръстоносен поход.

Otto Rahn, secretly anti-Nazi, Joined The SS In Search For The Holy Grail and Became The Inspiration For Indiana Jones
— War History Online (@WarHistoryOL)
След като прекарал лятото на 1931 година в проучването на пещери в региона на Монсегюр, употребявани от катарите като скривалища, историкът написал книга, която озаглавил „ Кръстоносният поход против Граала “. Тя се трансформирала в същински бестселър и привлякла вниманието на доста хора. Ран даже получил мистериозна депеша, в която му били препоръчани 1000 райхсмарки, с цел да напише продължение на творбата си. По-късно станало ясно, че тя била изпратена от втория най-влиятелен човек в Германия след Адолф Хитлер – Хайнрих Химлер. Той предложил на Ран цялостна финансова поддръжка, в подмяна на което от откривателя се очаквало да открие Граала. Историкът се съгласил и даже се включил към Секретен сътрудник, само че макар забележителните запаси, които получил, всичките опити да извърши поставената му задача приключили с неуспех.

Според множеството модерни откриватели, Ран в действителност въобще не желал да сътрудничи на нацистите, само че бил заставен да го направи. Освен това се допуска, че той самият бил с еврейски генезис и останал ужасяващ от няколко антисемитски пасажа, прибавени към една от книгите му без негово познание. На всичкото от горната страна, Ран бил и педераст. По тази причина той бил задържан през 1937 година и осъден да прекара три месеца като надзирател в концлагера Дахау, където станал очевидец на ужасяващи неща. Всичко това го отвратило от нацистката идеология и се допуска, че даже почнал да спомага на английското разузнаване. Химлер на собствен ред бил гневен, че Ран по този начин и не съумял да открие Граала, макар всичките средства, които получил. По тази причина той наредил историкът да бъде погубен. Ран, обаче, схванал за въпросната заповед и самичък лишил живота си през март 1939 година

This day in 1944, the Soviet 4th Ukrainian Front begin the offensive to retake Crimea, Russia.

The offensive ended when the Axis forces evacuated Crimea at the city of Sevastopol. The Germans and Romanians suffered heavy casualties during the evacuation.
— WWII Pictures (@WWIIpix)
Кримският полуостров

По време на окупацията на Крим, немските войски получили разпореждане да се снабдят с колкото се може повече артефакти и исторически реликви. Това се оказало относително лесна задача, защото локалните поданици гладували и били подготвени на всичко, с цел да получат храна. Един офицер от Секретен сътрудник, да вземем за пример, докладвал на Химлер, че съумял да „ закупи “ колиета от ахат, перли и бронзови фигури от вдовицата на умрял руски археолог за 8 кг. просо. Причината за въпросната заповед била желанието на нацистките водачи да потвърдят, че в древността полуостровът бил населяван от готски племена. По този метод те щели да оправдаят решението си да прогонят локалното население и да заселят Крим с немски имигранти.

За да бъдат открити доказателства за съществуването на антична готска империя, в региона бил изпратен проф. Херберт Янкун. Той оглавил специфична група, която се захванала с разграбването на всевъзможни артефакти, намиращи се в музеи на територията на Украйна и Южна Русия. Ожесточените сражения в региона на Крим съществено затруднили работата на Янкун, който през 1943 година бил заставен да приключи научната си активност и да се причисли към Секретен сътрудник. През май 1945 година той се предал на американските военни. В няколко свои изявленията, които дал през 60-те години на предишния век, проф. Янкун се опитал да омаловажи присъединяване си в разграбването на артефакти, само че съществуват огромен брой свидетелства, които по неоспорим метод потвърждават виновността му.

The Behistun Inscription of Darius I, Iran.

It was crucial to the decipherment of cuneiform script as the inscription includes three versions of the same text, written in three different cuneiform script languages: Old Persian, Elamite and Babylonian.
— Digital Maps of the Ancient World (@DigitalMapsAW)
Персийската империя

Нацистите считали, че античната Персийска империя била основана от представители на така наречен арийска раса. Професорът по обществена антропология Ханс Фридрих Карл Гюнтер разгласил книга през 1922 година, в която твърдял, че Персия е „ създание на северни нации “, които завладели обширни територии в Азия преди близо четири хилядолетия. Неговият сътрудник Герхард Хеберер пък отбелязал, че арийците безспорно произлизат от Централна Германия. Тази доктрина била разпространявана от проф. Валтер Вуст. Според него, персите били арийци, само че изгубили превъзходството си над останалите нации заради расово разбъркване, довело до „ безвъзвратна недъгавост “.

Тези изказвания привлекли вниманието на Химлер. Той бил изключително впечатлен от изказванието, че в античния санскритски текст „ Ригведа “ има доказателства за съществуването на скандинавска раса, която напуснала Европа преди хилядолетия, с цел да колонизира Иран, Афганистан и Северна Индия. В резултат, Химлер решил да сложи Вуст отпред на Аненербе – организация, съществувала в интервала 1935 – 1945 година, която се занимавала с проучването на традициите, историята и наследството на германците.

Вуст се надявал, че ще успее да провежда експедиция до Иран, с цел да изследва Бехистунския надпис. Въпросният клинописен текст се намира сред градовете Хамадан и Керманшах и е издълбан в канара по разпореждане на Дарий I, управлявал Персийската империя в интервала 522 – 486 година прочие н. е. В надписа се приказва за живота и произхода на владетеля, който разказва себе си като „ ариец “. Вуст се надявал, че ще успее да се приближи до монумента благодарение на балон и да направи фотоси, които след това да проучва. Избухването на Втората международна война, обаче, осуетило неговия проект.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР