Все повече се купуват пъдпъдъчи яйца за боядисване за Великден

...
Все повече се купуват пъдпъдъчи яйца за боядисване за Великден
Коментари Харесай

Пъдпъдъчите яйца заменят кокошите за Великден

Все повече се купуват пъдпъдъчи яйца за боядисване за Великден поради по-ниската цена. Това разгласи икономистът Невена Петрова. Те вървят към 3,20 лв. за 10 броя. Докато кокошите яйца са над 5 лв. за 10 броя. " Няма нищо неприятно в наклонността за пазаруване на пъдпъдъчи яйца, които са с по-добри хранителни стойности и до момента постоянно са били скъпи ", съобщи Петрова. От друга страна обстановката демонстрира спекулацията, която се прави на пазара на кокоши яйца от производителите и комерсиалните вериги поради нарасналото търсене. " Именно поради това предлагам да бъде основана държавна верига магазини, която да продава български артикули и артикули без надценка ", акцентира Невена Петрова.

Великденското извършване на покупки тази година се оказва по-скъпо поради високите цени на главните хранителни артикули, от които подготвяме обичайните ястия за трапезата. Поскъпването по отношение на предходната година е сред 30 и 50%, а на част от продуктите и по-високо. Агнешкото месо и козунак се оферират на цени от над 30 лв. за кг, а яйцата са съвсем безусловно златни. Търговците и прекупвачите поставят двойни и тройни надценки.

Реално цената на агнешкото месо се усилва близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лв. за кг живо тегло. В магазинната мрежа поради транспортни разноски, логистика, обезпечаване на нужните количества и поставените надценки цената за кг българско агнешко доближава към 30 - 35 лв.. Цените са с към 30% по-високи по отношение на предходната година, когато агнешкото непосредствено от производителите се търгуваше приблизително по 8 - 10 лв. за кг, а в магазина се оферираше на цени от 20 - 25 лв. за кг. Козунаците също са по-скъпи, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лв.. Докато през 2022 година са били към 22 лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР