Все повече педагози произвежда висшето образование в страната, сочат данните

...
Все повече педагози произвежда висшето образование в страната, сочат данните
Коментари Харесай

Висшето образование у нас произвежда все повече педагози и медици

Все повече педагози създава висшето обучение в страната, сочат данните от новото издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България за 2023 година. От проучването излиза наяве още, че понижава и „ приключването на мозъци “. Анализът е направен от Института за пазарна стопанска система.

Рейтинговата система регистрира съществени аспекти на това по какъв начин се показват всички 51 университета (с общо съвсем 30 филиала) и 52 професионални посоки в страната. С най-хубави резултати в множеството специалности още веднъж е Софийският университет.

Автор на разбора е Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система. Пред Радио София тя изясни, че се следи наклонност за понижаване на студентите в специалностите Икономика, Администрация и ръководство.

„ Тя е голяма като дял, само че със относително ниска реализация, за сметка на педагогическите и някои от здравните специалности. Ние виждаме тук единствено за 5 години, че двете педагогичен и здравни грижи – Медицина и Стоматология, които най-вече усилват каузи си измежду студентите, са нарастнали с 6000, започвайки от 42 000, до момента в който тези в Икономика, Администрация и ръководство понижават с 6000, също започвайки преди 5 години с 42000 студенти. Виждаме пренасочване в специалностите, които са нужни “, сподели Зорница Славова.

По думите й, тук ясно се виждат напъните за увеличение на броя на педагозите през последните години, главно посредством повишение на държавната поръчка по тези специалности и заплащането на учителите. Тя напомни, че през 2015 година междинният застрахователен приход на новозавършилите тези посоки е към 75% от междинния за всички посоки, до момента в който през 2023 година той нараства до към 90%.

Делът на обезпечените в България измежду новозавършилите се покачва от 76% за последното десетилетие до 86% през 2023 година.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР