Все повече организации инвестират в телеконферентни решения от професионален клас(снимка:

...
Все повече организации инвестират в телеконферентни решения от професионален клас(снимка:
Коментари Харесай

Хибридният начин на работа повиши критериите за видеоконференции


Все повече организации влагат в телеконферентни решения от професионален клас
(снимка: Poly)

След пандемията хибридният метод на работа се наложи като естествен, а дружно с това бе осъзната и потребността от висококачествени решения за видеоконференции. Организациите, в които разнообразни и отдалечено ситуирани екипи работят взаимно, имат все по-високи условия към камерите и озвучаването, с цел да бъде пълноценна груповата им активност.

„ Няма спад на интереса към решения за телеконферентни диалози след пандемията, дори в противен случай. Изглежда свикнахме да работим разпределено и в този момент към този момент имаме условия и упования за високо качество при хибридния модел на работа ”, показа Михаил Михайлов, шеф на компанията, която предлага у нас видеоконферентните решения Poly. „ Все повече организации търсят телеконферентни решения от професионален клас. Тези системи не са евтини, само че се изплащат бързо с помощта на спестените разноски от командировки на чиновниците ”.

Разликата е осезаема. Ако по време на пандемията всеки работещ си стоеше у дома и се включваше във видеовръзка с сътрудниците чрез каква да е уеб-камера и кой да е микрофон, през днешния ден чиновниците се събират в офисите и желаят екипно да организират взаимни сесии с отбори от други местоположения. Малката самостоятелна камера отстъпва пред висококласни видеосистеми с първокласен облик, бистър тон и основни улеснения като ориентирани микрофони и пречистване на близките шумове, описа Светозар Георгиев, експерт по продажби в компанията.

Високи критерии

Организациите, които внедряват висококласни видеоконферентни системи, са главно два вида. Голяма част са интернационалните компании с разпределена клонова мрежа, обхващаща доста физически места, в доста страни. В сходни компании се организират срещи сред два, три или повече екипи от по няколко души на всяко място, разясниха от Digital Box. Групите се събират в зали, с цел да се свържат между тях с видеовръзка. Най-често това са компании от сферата на търговията, техническата поддръжка или производството.

Специално проектирани комплекти дават отговор на потребностите на екипите от висококласни видеоконферентни решения (снимка: Poly)

Другата огромна група клиенти с високи условия към видеоконференциите са държавни организации – съдилища, енергийни сдружения, лечебни заведения. Те се нуждаят от технология, която прави допустимо лесното другарство сред групи хора, ситуирани на разнообразни места, от време на време в разнообразни страни. Предвид спецификата на работата им, значимо е във всяко помещение, където хора вземат участие в телеконференция, всичко да се чува пределно ясно, без раздробяване и загуба на думи, от всички участници. Надеждността е сериозна – от нея може да зависят човешки ориси, подчертаха специалистите от Digital Box.

Без жици и кабели

Едно от удобствата, на които организациите доста държат при избора на съоръжение за видеоконференции, е олекотената среда от позиция на свързващи кабели. В конферентните зали безжичната съгласуваност не е въпрос на каприз: колкото по-изчистена е ситуацията, толкоз по-безопасна е, по-прегледна пред останалите участници и с по-малък риск от срив и механически проблеми.

Показателен за критериите на потребителите е ползата към решения от серията – компактни устройства от вида „ всичко в едно ”. Разчетени за дребни, междинни и огромни зали (модификации,, ), с всяко от тях конферентната зала наподобява семпло и спретнато, тъй като в нея има единствено един огромен екран и плътно видеоконферентно устройство до него – остават хората, масата и столовете. Освен това моделите Poly Studio X  работят с разнообразни типове видео-софтуер и са доста гъвкави.

С компактните решения Poly Studio X70 конферентната зала наподобява семпло и спретнато
(снимка: Poly)

Хората желаят бързи и лесни решения за осъществяване на видеоконферентни диалози, тъй че да не им се постанова да се занимават със комплицирана апаратура и доста спомагателна техника, споделиха експертите от Digital Box. Моделите Poly Studio X са основани на операционна система Android, тъй че са лесни за боравене, също така са настроени за работа с всички всеобщи платформи за видеокомуникации, които познаваме – Microsoft Teams, Zoom, Skype.

Е, когато ставам дума за Microsoft Teams, има и профилиран набор за фирмите, които предпочитано работят с този офис-софтуер. Това са моделите – особено проектирани сетове, които дават отговор на потребностите на екипи, работещи с известното приложение за съдействие на Microsoft.

Качествен тон

Основен фокус в технологиите за пълноценни видеоконференции е качественият тон. Така е, тъй като колкото и качествена да е камерата, при телеконферентната връзка картината минава през облачна платформа (като Zoom), която редуцира качеството на изображението за по-лесен транспорт. Не по този начин обаче стоят нещата със звука. Той остава в положително качество. Затова е значимо, че микрофоните и звукообработващият програмен продукт непрекъснато се усъвършенстват и усъвършенстват опциите, на които потребителите разчитат, разясниха от Digital Box.

Така да вземем за пример, в гореспоменатите Poly Studio X и Poly Studio Teams Rooms е вграден логаритъм на база изкуствен интелект, който филтрира фоновите шумове, с цел да може единствено чистите човешки гласове да се предават онлайн към събеседниците на другия завършек на телеконференцията. Технологията е проектирана за концентриране върху гласа на един презентиращ.

Алгоритъмът е модернизиран дотам, че в случай че в залата с презентацията настане безреден диалог или даже развълнуван спор с присъединяване на всички присъстващи, логаритъмът ще филтрира гласовете на спорещите, с изключение на този на презентатора. Наречен NoiseBlockAL, софтуерът е подготвен да преценя и заглушава гласовете, които не са с водеща роля в полемиката.

Едно от удобствата, на които организациите доста държат, е олекотената среда от позиция на свързващи кабели (снимка: Poly)

Всъщност множеството от техническите усъвършенствания в актуалните телеконферентни системи, касаещи звука, са напълно софтуерни. А софтуерът се обновява автоматизирано. Това разрешава едно и също устройство за бизнес-видеоразговори да работи в конферентната зала на компанията години наред, без да се постанова да се подменя с по-ново.

„ При нас от време на време идват хора с телефони на възраст 10 години – още от времето, когато Poly се споделяше Polycom – и устройствата им към момента работят, само че те желаят да разширят конфигурациите. Тези хора удостоверяват за каква продължителност става дума при въпросния метод ”, подчертаха от.
19
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР