Все повече нюйоркчани си купуват автомобил, за да избегнат обществения

...
Все повече нюйоркчани си купуват автомобил, за да избегнат обществения
Коментари Харесай

Автомобилът отново става крал в Ню Йорк

Все повече нюйоркчани си купуват автомобил, с цел да избегнат публичния превоз и пандемията, което води до взрив на пазара на използвани коли и подкопава очакванията за справяне със тапите в най-големия американски метропол, предава Българска телеграфна агенция.

На 35 години, жител по душа, Жулиен Женесту в никакъв случай не е имал автомобил, нито в Лион, нито в Рим, нито в Сан Франциско, нито в Ню Йорк, където живее от 5 години.

"Като консуматор, да караш автомобил в града е призрачен сън ", признава той. "Задръствания, обикаляш с часове, с цел да намериш място за паркиране. За мен въобще не беше практично. Но тук за жалост става нужда ".

Затова преди няколко седмици най-сетне решил и купил фамилна кола от уебсайт за използвани коли.

"Имаме три деца ", споделя той. "Да живееш в Ню Йорк, когато нищо не можеш да направиш в града, тъй като всичко е затворено...трябва да излезеш ".

Този интернет бизнесмен размени уикендите в Сентрал парк с пътувания до Рокауейз, един от плажовете на Ню Йорк.

Жулиен не е единственият, стигнал до тази концепция. Всъщност той беше последният от неговия другарски кръг. Нито един от тях не беше купувал кола преди пандемията.

Индексът Manheim на използваните транспортни средства, който мери смяната на цените в Съединени американски щати доближи през август 163,7 безспорен връх, в съпоставяне със 141,3 преди година.

В началото на юни Крис Стилияну, продавач на използвани коли в Бруклин, беше на косъм да свърши напълно запасите си, нещо, което не се беше случвало през 30-годишната му кариера.

"Кола, за която плащах 5000 $ преди две години ", споделя притежателят на клона Major Auto Show, "днес заплащам 5500. Същият автомобил, същия модел, в същото положение ".

"Преходен "

"Хората купуваха, просто с цел да не би трябвало да употребяват публичния превоз ", спомня си Крис Стилияну. "Всичко, което беше в положение да бъде продадено, беше купено ".

В магазина за използвани коли A Class Auto Sales в центъра на Бруклин, Руди Блокър вижда в тази непредвидена интензивност и резултата от проекта за поддръжка на стопанската система, както и от 600-те $, които доста безработни американци получаваха всяка седмица до края на юли.

"Хората се видяха с някакви пари и те им пареха в джобовете ", смее се той.

Докато продажбите на използвани коли растяха, новите коли не се радваха на същия резултат. Въпреки че от юни насам продажбите се съживиха, те остават доста по-ниски по отношение на 2019 година за всички огромни производители.

"На лизинг би трябвало да се ангажираш за три години. Не искахме да вършим това ", изяснява Магдалена Серда, епидемиоложка, която е купила BMW седан за 35 000 dollars. "А и когато купувате нов автомобил, губите толкоз пари... "

Тази майка на седемгодишно момиченце твърдо е избрала краткотрайното решение, тъй като желае да има вяра в завръщането на един Ню Йорк, който познават. Тя твърди, че ще се радва да се качи още веднъж на метрото.

"Всички чакат, че това ще бъде краткотрайно ", съгласява се Жулиен Женесту. "Ако обстановката се върне към естественото, мисля, че ние ще се отървем от автомобила. Нямам усещането, че това е нещо дефинитивно ".

"Кармагедон "

И Жулиен, и Магдалена не употребяват новите си транспортни средства през делничните дни, за разлика от десетките хиляди нюйоркчани, които в този момент пътуват с тях всеки ден.

"Те са разнообразни хора от преди " пандемията, споделя Фернандо Баяна, шеф на паркинга "Севън илевън ", намиращ се в централната част на Манхатън, в квартал с голям брой офиси. "Преди идваха на работа с градския превоз, само че в този момент се опасяват. "

"Макар че множеството нюйоркчани към момента работят от домовете си, нивото на пътуванията е намаляло единствено с 9 на 100 по отношение на предходната година ", предизвести през септември асоциацията Транспортейшън алтърнативс.

Резултатът? "Кармагедон ", съгласно асоциацията, с други думи - извънредно тежко запушване, с авто трафик, повишен по отношение на нивата преди пандемията и цяла войска от нови колоездачи.

"Ако през днешния ден ", споделя Жулиен Женесту, "хората си купуват коли, мисля, че това частично се дължи и на неуспеха на публичната транспортна политика в един град ".

Самообявил се за покровител на битката против замърсяването, възхваляващ публичния превоз и велосипедите, кметът на Ню Йорк Бил де Блазио досега отхвърля всички огромни ограничения за попречване на задръстването, породено от пандемията.

Предвиден за януари 2021 година, планът за въвеждане на такси за запушване в центъра на Манхатън, който цели да понижи потреблението на коли, в последна сметка беше отсрочен най-рано за края на 2021 година. /
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР