Все повече научни доказателства сочат, че дълбоко под земята може

...
Все повече научни доказателства сочат, че дълбоко под земята може
Коментари Харесай

Изненадващо стартъпите масово започнаха да търсят находища с природен водород

Все повече научни доказателства сочат, че надълбоко подземен може да има източник на чисто гориво, което не сме употребявали до момента, и че неговите ресурси, за разлика от петрола и газа, са съвсем неограничени. Както и в зората на петролната промишленост през XIX в., това изобретение провокира появяването на голям брой започващи компании, които желаят първи да доближат до огромните находища.

Усилията за прекосяване от безвъглеродна към възобновима сила са ориентирани най-вече към вятърната и слънчевата сила. Но от ден на ден научни доказателства демонстрират, че надълбоко подземен има източник на чисто гориво, който не сме употребявали до момента и който може да ни обезпечи доста повече сила, в сравнение с ни е нужна. Става дума за водорода, който се получава вследствие на естествените геоложки процеси. И както към този момент се е случвало в зората на петролната промишленост през XIX в., това изобретение е довело до голям брой започващи компании, които се пробват първи да открият огромните находища.

„ Сега те сондират на инцидентен принцип “, споделя пред Forbes Дъг Уикс, шеф на Службата за съвременни енергийни проучвания към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Той съпостави фирмите, които търсят водород, са обичайните сондажи, които търсят нефт на нови места благодарение на общоприетите технологии и машини за търсене и рандеман на петрол. Според него може да има „ астрономически “ ресурси от „ геоложки “ водород, като се има поради какъв брой постоянно се срещат геоложките условия, нужни за образуването му – богати на желязо пластове наоколо до тектонични разломи, разпръснати по цялата планета.

„ Водородно селце “ в химическия парк Битерфелд-Волфен

 

„ Потенциално това са 150 трилиона метрични тона “, споделя Уикс: „ Един милиард тона би бил задоволителен за Съединените щати за цяла година “.

Големите енергийни компании като Shell, BP и Chevron се причисляват към консорциум, учреден от Геологическия институт на Съединени американски щати и Минното учебно заведение в Колорадо, за изследване на „ геоложкия “ водород. Но няколко амбициозни започващи компании към този момент правят изследвания. HyTerra и Natural Hydrogen Energy имат намерение да създадат сондажи в Небраска и Канзас, а Gold Hydrogen търси водород в Австралия. Френски откриватели смятат, че той може да бъде открит в старите въглищни мини в района Елзас-Лотарингия и към този момент го търсят. В Африка основаната в Монреал компания Hydroma работи с открит преди няколко години водороден бунар в Мали и търси нови залежи. В цветовия набор на водорода геоложката вариация се отбелязва със златист или бял цвят, а водородът, създаден от възобновима сила – със зелен. Видът водород, получен от природен газ, се отбелязва със сив цвят.

Има освен зелен и сив водород. Учените от Корнелския и Станфордския университети разгласиха научна работа, в която се споделя, че синият водород е прекомерно неприятен компромис сред сивия и зеления водород. Това е полученият при паров реформинг на метана водород със или без спомагателен стадий за хващане на отделения при този развой въглерод. Пресмятанията на откривателите демонстрираха, че при изгарянето си синият водород нанася на атмосферата с 60% по-голяма щета спрямо изгарянето на дизелово гориво. Той е по-вреден и от директното изгаряне на въглища и на природен газ. Изводът на учените е, че максимален капацитет за намаляването на нездравословните излъчвания има зеленият водород, който е доста по-подходящ за прехода към чиста енергетика.

Намирането на евентуални залежи на водород изисква почти същите умения като тези, употребявани в нефтената и газовата индустрия, и са нужни същите сондажни уреди, с цел да се извади водородът отдолу под хилядите метри земя. Въпреки това, за разлика от находищата на петрол и газ, които са замърсяващи, естественият водород се образува непрекъснато. Съществуват разнообразни теории за това по какъв начин тъкмо се случва това, само че главната позиция е, че той е непряк артикул от непрекъсната химична реакция сред водата и желязото във етапа на окисляването. Това е промеждутъчен стадий, при който желязото „ не е напълно наслойка, само че не и метал “, изяснява Уикс.

 

„ Представете си капацитета на подземна фабрика за естествени горива, която създава чиста, използваема сила от самото начало “, споделя Люк Уелтероп, основен действен шеф на HyTerra в Субиако, Австралия. Той счита, че геоложкият водород „ взема решение казуса с непостоянното произвеждане на сила от възобновими източници и е задоволително благонадежден, с цел да размени източниците на изкопаеми горива “.

Най-разпространеният детайл във Вселената от десетилетия провокира интереса на откривателите на чистата сила. Тя не е толкоз комплицирана, колкото нуклеарният синтез, само че не е лишена и от проблеми. Сега водородът играе основна роля при дестилацията на петрол, както и при производството на торове, химикали, храни и стомана. Ако пуснете водорода през горивна клетка, той ще сътвори електричество, което задвижва колите, като единственият непряк артикул е водната пара. Водородът елементарно и на ниска цена може да се създава от природния газ, само че при този развой мощно се замърсява атмосферата с въглероден диоксид. Замяната на газа с вода и сила от възобновими източници взема решение този проблем, само че основава различен: за производството на екологичен водород е нужна повече сила, в сравнение с може да се създаде от него. Хубавото на „ геоложкия “ водород е, че той взема решение и двата казуса.

Микробите, които се хранят с водород

Общоприето е мнението, че защото водородът е най-лекият детайл в периодическата таблица, той съществува най-вече в композиция с други детайли, а не независимо. Въпреки това от няколко десетилетия се появяват известия за естествен водород. През 1984 година откривателят на водорода Роджър Билингс счита, че е разкрил залежи на естествен водород в Канзас. Според публикация на UPI по това време неговата компания Billings Energy, със седалище в Мисури, има намерение да употребява енергийния капацитет на барел водород, който съгласно нея се равнява на 65 барела нефт. Билингс не дава отговор на писмото на Forbes, в което се пита за какво планът се е провалил.

Водородните извори могат да обяснят мистериозните вдлъбнатини, постоянно наричани приказни кръгове. Някои от тях са необятни повече от 1 километър на това лидарно изображение на крайбрежието на Северна Каролина
 

Съществуването на натурален водород в последно време още веднъж стана известна тематика. Учени от университета в Монтана изследват водорода, който се отделя от горещите извори в националния парк Йелоустоун. През февруари 2023 година списание Science разгласява подробна публикация за водороден бунар, открит в Мали през 2015 година, с който в този момент работи Hydroma.

Защо тогава към момента никой не се е опитал да търси натурален водород? Според Джеф Елис, геохимик в Програмата за енергийни запаси към Геологическата работа на Съединени американски щати, даже да оставим настрани обстоятелството, че не е известно да съществува „ геоложки “ водород, той е сложен за намиране поради микробите, които живеят в почвата и го всмукват. Сред организмите, които се хранят с водород, са caminibacter и aquifex, а откритият в Япония бацил hydrogenobacter thermophilus избира водорода от горещите извори.

„ Не е изненадващо, че той е бил подценяван, тъй като е прозрачен газ без аромат и микробите доста дейно го изяждат под повърхността на почвата, до момента в който той се издига нагоре “, споделя Елис пред Forbes. „ Възможно е подземен да има доста огромни находища. Трябва единствено да разберем къде да ги открием и можем просто да пробием дупка и да получим превъзходен източник на чиста сила “.

Той обаче предизвестява, че въпреки в света да има евентуално големи ресурси от геоложки водород, доста от тях се намират на труднодостъпни места.

„ Много от тях са прекомерно дълбоки или прекомерно надалеч от брега, а някои залежи са толкоз дребни, че нямат стопански смисъл “, споделя Елис. Той допуска, че подземен са скрити най-малко 10 милиона мегатона водород – доста повече от 100-те мегатона, които се употребяват сега в индустрията. С новите способи за потребление на този химичен детайл като авиационно гориво или стационарен източник на сила, международното търсене би трябвало да нарасне до най-малко 500 млн. тона през идващите 20 години.

Сондажна платформа на Natural Hydrogen Energy в Небраска
 

„ Така че, в случай че успеем да използваме даже 2% или 3% от тези 10 милиона мегатона, международното търсене от 500 милиона тона годишно ще бъде задоволено за стотици години “, споделя още той.

И не става дума единствено за евентуалния достъп до на ниска цена и чист водород. Важно е, споделя Елис, че подземните условия, при които се получава водород, могат да допринесат и за приемането на хелий – скъп газ, който се употребява в индустрията и става все по-скъп с намаляването на предходните ресурси.

HyTerra, която набра 4 млн. $ в началото финансиране за сондиране и възнамерява да набере още няколко милиона, работи с Natural Hydrogen Energy за създаване на кладенци в Женева, Небраска. Този месец стартъпът заяви, че си е обезпечил правата за сондажи за водород по продължение на веригата Nemaha Range в Канзас. И двата обекта се намират наоколо до Средноконтиненталния разлом – тектоничен разлом, който минава през Северна Америка.

Създаване на пазар за водород

Все още не са решени въпросите за това по какъв начин да се открият огромните геоложки натрупвания на водород и по какъв начин той да се извлича безвредно. Уикс желае да сътвори федерална стратегия за разпределяне на безплатни средства, с цел да помогне на корпоративните и университетските откриватели да разработят способи за стимулиране на естествения под земята развой, който създава водород: теоретично химическите или електрическите способи биха разрешили доста увеличение на размера на газа. Това би могло да изиграе основна роля за комерсиализацията на геоложкия водород, защото ще разреши на фирмите да усилят производството.

„ Ще бъдем първата държавна стратегия в Съединени американски щати или в чужбина, която ще удостовери съществуването на сходна опция “, споделя Уикс.

Може да минат години, до момента в който се удостовери, че от подземните източници могат да се извличат огромни търговски количества естествен водород, само че това не е от решаващо значение. Водородът като гориво едвам стартира да излиза от сегашната си индустриална ниша. Според Елис пазарът към момента не е построен.

„ Ако през днешния ден пробия дупка в двора си и намеря водород, евентуално няма да мога да го продам на никого “, споделя той. Отчасти това е повода HyTerra и Natural Hydrogen Energy да вършат взаимни сондажи в Небраска.

От това място в Бразилия изтича доста водород, само че пазар към този момент няма

 

„ Избрали са това място, тъй като наоколо има фабрика за торове “, споделя той. – Свързват се с тях и споделят: „ Бихте ли купували водород от нас? “ И фабриката е дала отговор: „ Разбира се. “ Така че те си имат пазар наоколо.

Според Елис, в случай че започващите предприятия съумеят, огромните петролни компании, които са в положение да влагат милиарди долари в геоложки водород, също ще се включат в играта: „ Засега те не търсят кладенци. Те са заели изчаквателна позиция„.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР