Все повече млади семейства предпочитат живота на село, за да

...
Все повече млади семейства предпочитат живота на село, за да
Коментари Харесай

100-годишни селски къщи се продават за не по-малко от 40 000 евро, новите имоти достигат 200 000

Все повече млади фамилии избират живота на село, с цел да избягат от напрежението и напрежението в огромните градове, предава Българска национална телевизия.

Тенденцията се резервира след коронавирус пандемията, което докара до покачването на цените на парцелите в дребните обитаеми места. Купувачите избират остарели къщи, които ремонтират, тъй като новите парцели на село доближават 200 хиляди евро.

" Градът ни подтиска. Всеки се е затворил в кутийката си и си живее личен живот, откъснат от останалите ", споделя Нели Ангелова.

Затова преди две години фамилията на Нели Ангелова си купува двуетажна къща в село Бъзън, на 20 километра от Русе.

" Имотът ни струваше 50 хиляди лв., долу-горе още толкоз сме вкарали в ремонт. Имаме още какво да вършим, само че напълно друго е да излезеш на верандата и да си изпиеш кафето заран като слушаш птичките ", изяснява тя.

За новия парцел фамилията е патило банков заем, само че е разчитало и на спестени пари, тъй като дълги години работили в Нидерландия.

" Започнахме цените да ги приравняваме като в Холандия и Германия, аз не виждам на какво от горната страна, защото в Холандия взима един служащ две хиляди евро заплата. В България по кое време ще го стигнем това - в никакъв случай ", счита Ангелова.

В момента 100-годишни селски къщи в Русенско се продават за не по-малко от 40 хиляди евро. И при тези покупко-продажби обаче има риск за купувача, предизвестява Кристиян Вълчев, който от 10 години се занимава с ръководство на недвижима благосъстоятелност.

" Първото, което би трябвало да се види - дали къщата и двора са благосъстоятелност на продавача и дали земята е с искрено право на градеж, защото доста от парцелите са единствено самите къщи, а дворните места са общинска благосъстоятелност. В случай че земята не е благосъстоятелност на индивида, който продава парцела, той следва да разполага със строителната документи на къщата. Впоследствие отново може да се купи правото на благосъстоятелност на земята, само че то ще бъде на търг. Тоест всеки един може хипотетично да се появи на този търг. "

Засега късмет цените на селските парцели да паднат няма.

" Цената на строителните материали всекидневно се качва, трудът на майсторите се повишава. Аз не виждам по какъв начин цените на парцелите като цяло може да падне, в случай че стане нещо изключително, когато има нестабилна банкова система, когато лихвите се повишат, може да има прочут спад, само че той няма да е осезателен ", споделя Кристиян Вълчев.

Румънци също демонстрират интерес към селските къщи в русенска област. А от ден на ден българи купуват парцели по гръцките острови и Испания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР