Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола. От

...
Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола. От
Коментари Харесай

Лоша статистика, свързана е с варненци

Все повече хора в дейна възраст злоупотребяват с алкохола. От началото на годината до момента 741 души във Варна са стигнали до остра алкохолна интоксикация. Делът на мъжете, които протягат ръка към чашката, е по-голям от дамите. 54 деца са злоупотребили, демонстрират данните на община Варна. В града към този момент 16 години Асоциация на анонимните алкохолици оказва помощ за връщането към естествения живот.

В групите за взаимопомощ идват хора с разнообразни житейски истории. Обединява ги желанието им да се преборят със зависимостта от алкохола. Казват, че началото постоянно е мъчно, до момента в който осъзнаеш казуса и самичък пожелаеш да излезеш от омагьосания кръг, споделя публичната телевизия.

- Бях стигнала до такава степен, че нямах предпочитание въобще да пребивавам. Ако това най-после въобще мога да го нарека живот, тъй като то не беше живот, а просто битие. Все още не бях изгубила работата си, към момента не бях изгубила фамилията си, само че всичко беше цялостен провал.

- Преди да дойда тук бях изгубил всевъзможни другари, всички ме мразеха и аз мразех всички. А тук открих другари и по този начин ръка за ръка вървим напред.

Основно предписание в групите е никой да не съди другия. Успелите да се оправят със зависимостта си от алкохола дават вяра на другите, които са още първоначално. Помагат и психолозите.

" Зависим в никакъв случай не търси помощ в точния момент. Обикновено помощ се търси, когато човек стигне дъното, когато се появят някакви проблеми и той си каже, че повече не може по този начин. Другото нещо, с което са потребни групите, това е идентификацията. Да видя, че има други хора като мен, със същият проблем и те са се справили с този проблем ", сподели Милена Петрова - психолог.

Според лекарите от Клиниката по токсикология във Варненската военноморска болница при малолетните няма растеж на злоупотребата с алкохол. За хората над 18-годишна възраст обаче наклонността е тревожна.

" От 2021, 2022, 2023 бележи върха с най-вече интоксикации и те са 687 за тази година. Работещите, заети с работа, на възраст над 40 година, много постоянно използват алкохол. Виждаме, че от ден на ден възрастни хора, даже след 60 години и дами, и мъже, има случаи на остри интоксикации с алкохол ", изясни проф. доктор Снежа Златева - шеф на Клиниката по токсикология.

Според експертите, най-трудната стъпка за алкохолиците е да признаят казуса.

- Човек е пияч, до момента в който почине. Болестта е нелечима. И с 20, и с 30, и с 50 години трезвеност, човек отново е пияч и един пробив, което значи приложимост на алкохол, може да го върне назад. Аз съм изтрезнял от 13 години и 10 месеца.

Алкохолик е психиатрична диагноза, споделят експертите, и припомнят, че границата сред използването и злоупотребата с алкохол е доста тънка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР