Все повече хора теглят ипотечни кредити на ръба на финансовите

...
Все повече хора теглят ипотечни кредити на ръба на финансовите
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Все повече хора теглят ипотечни кредити на ръба на финансовите си възможности



Все повече хора теглят ипотечни заеми на ръба на финансовите си благоприятни условия. Това сподели кредитният съветник Тихомир Тошев в изявление за предаването „ Преди всички “.

По думите му, до две години след първата вноска може да се направи равносметка дали ипотечния заеми е преференциален за семейството.

Интересът на българина към закупуване на парцел благодарение на ипотечен заем, Тошев изясни по този начин: " Българинът е изкушен да тегли ипотечни заеми, тъй като пазарът на парцелите беше дълго време заледен – от края на 2008 година, когато стартира международната финансова рецесия, до началото на 2015 година, и българите отлагаха желанието си за личен дом. Когато видяха, че пазарът стартира да се възвръща се върнаха интензивно на пазара на парцелите и към този момент 3 години този пазар нараства ".

Той акцентира, че сега лихвите на ипотечните заеми у нас са на доста ниски равнища: „ Повечето анализатори не чакаха, че толкоз бързо ще доближим средноевропейските равнища по лихвите по ипотечните заеми. Винаги би трябвало да се внимава. Когато купуваме личен дом с ипотечен заем нормално е най-голямата финансова договорка в живота на човек и в случай че не е добре премерена може да докара до съществени проблеми “.

Кредитният анализатор изясни, че в действителност има бърз напредък на цените на парцелите у нас и това е притеснително и предвижда: „ На този стадий обаче считам, че към момента нямаме балон, защото на всеки един пазар цената се дефинира от търсенето и предлагането. В момента има доста огромно търсене и предлагането към момента е лимитирано, което разрешава цените да нарастват. Това ще се промени до 1-2 години, тъй като се издават доста разрешителни за градеж, купувачите се мръщят на високите цени и всичко това ще докара до понижаване на търсенето и увеличението на предлагането, което ще поправя и цените “.

Тошев уточни, че сега има огромен интерес към закупуване на парцели на зелено.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР