Все повече германци след излизане в пенсия не могат да

...
Все повече германци след излизане в пенсия не могат да
Коментари Харесай

Колко хора получават германски пенсии в България?

Все повече германци след излизане в пенсия не могат да запазят стандарта си на живот. И би трябвало да се отхвърлят от какво ли не: от автомобил, от пътешествия, от просвета. В Източна Европа обаче с немската пенсия се живее много по-охолно.

В България животът е двойно по-евтин, настояват репортерите на тв-канал ZDF и дават образец с парцелите: къща може да се купи даже за 5 000 евро. Същото се твърди и в серия от изявления в " Ди Цайт ". Седмичникът цитира службата Евростат, съгласно която междинният приход в България възлиза на по-малко от 500 евро. Литър бензин коства към едно евро, наемите са ниски, цените на недвижимите парцели - също, написа вестникът и обобщава, че изискванията на живот в България несъмнено оферират забавна вероятност на тамошните пенсионери.

С това се изяснява и едно на пръв взор смайващо число: броят на германците, които живеят и получават пенсията си в България, за 20 години се е нараснал с цели 2 800 %! В безспорни числа обаче това повишаване към този момент не наподобява толкоз сензационно: през 1997 година към България е имало едвам 22 пенсионни прехвърлянето от Германия, а през 2017 броят им към този момент е бил 652.
 Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия?
Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия?

В тези страни са най-големите диаспори

Все повече немски пенсионери избират да живеят другаде

За същия интервал от 20 години се е удвоил броят на германците, които получават пенсиите си отвън Германия - през днешния ден те към този момент са близо 240 хиляди. Повечето живеят в прилежащи страни - Австрия, Франция и Швейцария. Там нормално ги е отвел персоналният или служебният им живот. Но тази картина последователно се трансформира и от ден на ден германци избират на старини да живеят там, където са ходили на лятна отмора: сред 100 и 200% се е нараснал броят на немските пенсионери в страни като Испания, Гърция и Хърватия.

В своя документален филм за немските пенсионери в България, ZDF показва 75-годишния Валдемар Хакщетер и брачната половинка му Хилдегард, които от десетина години живеят в едно село в Североизточна България. Хилдегард въобще не желала да напуща Германия, само че България се оказала единственият излаз. Техния случай разказва и вестник " Ди Цайт ": Това са един различен тип стопански мигранти: те бягат не от бедното към богатото, а назад, от богатото към бедното, разяснява седмичникът. В България бедните немски пенсионери спадат към горната междинна класа. " Тук няма потребност да си броя стотинките и да мисля мога ли да отида на ресторант ", споделя Валдемар пред изданието. Двамата изясняват, че в Германия месечно разполагали с не повече от 300 евро, откакто си платят всички сметки. " Вече 10 години живеем тук. И нито ден не съм съжалявал за това решение ", споделя още Валдемар.

" Да се махаме от Германия, моето момиче! "

По-нататък в " Ди Цайт " четем: " От 1990 година насам България изгуби съвсем два милиона от общо 9-те си милиона поданици. На час я напущат деветима души, както неотдавна откри един академик. Мнозина от тях, нормално добре образовани, се насочат към Западна Европа. А в техните домове в този момент се нанасят пенсионери от Западна Европа. " България се обезкървява ", споделя Валдемар Хакщетер. Тъкмо заради това българите се радвали на новите си съседи. " Цитираният от " Ди Цайт " академик се споделя Петър Иванов. Австрийският " Дер Щандарт " го показва като академични учител по логика на психиката, съгласно който всеки ден 220 души напущат България.

Тръгнали тъкмо в противоположната посока, през днешния ден Валдемар и Хилдегард са удовлетворени. Искам да пребивавам, не просто да оставам жив ", споделя Валдемар и прибавя: " А тук съм вторият най-заможен човек в селото. " Не инцидентно преди 10 години той споделил на Хилдегард: " Да се махаме от Германия, моето момиче! "
 Bloomberg: Защо гръцките пенсионери вършат
Bloomberg: Защо гръцките пенсионери вършат " разумния избор " да се реалокират в България

Пенсиите в южната ни съседка бяха понижени доста през последните години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР