Все повече дрогирани зад волана. През последната година пътните полицаи

...
Все повече дрогирани зад волана. През последната година пътните полицаи
Коментари Харесай

Над 2700 шофьори са сядали зад волана след употреба на дрога

Все повече дрогирани зад кормилото. През последната година пътните служители на реда хващат 10 пъти повече водачи след приложимост на опиати спрямо 2014-та.

От началото на годината до края на октомври са хванати над 2700 водачи след приложимост на опиати. През цялата 2017 година хванатите са били малко над 2800 души. Първенци в непрестижната ранглиста доникъде на годината са водачите в София, следвани от тези в Бургас, Пловдив и Стара Загора.

В момента полицията залавя 10 пъти повече дрогирани зад кормилото, в сравнение с преди 3 години. Ако през 2014 година тестваните в лаборатории проби са били приблизително 50-100 за година, то в края на предходната година за утвърдителен разбор са постъпили 1000 проби. Само за 9 месеца 100 произшествия в страната са породени от водачи, седнали зад кормилото след следващата доза или цигара с трева, сочат данните на полицията. През последните години кръвните проби, които постъпват за тестване в профилираните лаборатории са 10 пъти повече. А в 90% от случаите анализът удостоверява данните от дрегера.

„ Ако имаме позитивен тест за бензодиазепини, рискът е водачът да има доста забавена реакция, даже да заспи на пътя. Той няма по какъв начин да реагира при рискова ситуация”, сподели доктор Виолета Богданова от Национален център по наркомании пред камерата на Нова телевизия.

Все повече са случаите на комбинирана приложимост на опиати от водачите. Най-често те съчетават марихуана плюс амфетамин. 75-80 % от проучванията демонстрират композиция с трева. По-трудно тестванията могат да засекат нови субстанции, а точно импорт от Китай, които към този момент навлизат и у нас. От неналичието на съответна реакция до еуфория. Това най-общо е резултатът от дрогата. Този резултат бързо се придвижва на пътя. И зависи от вида опиат, който лидерът е използвал.

„ При взимане на амфетамин се получава едно тунелно виждане. Шофьорът вижда единствено пътят пред себе си, без да може да вижда странично какво се случва. Дават едно лъжливо чувство, че можете да продължите. При използването на симуланти приказваме за зачервеняване на кожата, експанзия, прочувствена равнина”, добави Виолета Богданова.

Често уредите засичат остатъчни количества от марихуана в водачите няколко дни след използването ѝ. Според последните ремонти в закона водачите се санкционират, когато се откри приложимост на опиати. А не наложително, че са под въздействието на такива.

Полицаите са подготвени да разпознават дрогираните на пътя. Все по-трудно е обаче да преценяват единствено на тип дали водачът е използвал опиати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР