Все повече доказателства сочат, че добавянето на само една лъжица

...
Все повече доказателства сочат, че добавянето на само една лъжица
Коментари Харесай

Лъжица зехтин на ден пази от деменция и рак

Все повече доказателства сочат, че прибавянето на единствено една лъжица зехтин към храната ви всеки ден можеда има мощни изгоди за здравето. А ново изследване демонстрира, че тази рецепта пази от деменция.

Здравословният „ средиземноморски “режим на хранене като цяло включва зехтин, а откриватели настояват, че самата съставна част се отличава с доста потребни качества. „ Обикновено хората, които употребяват зехтин заготвене или като дресинг, имат по- положително общо качество на хранене, само че забавното е, че открихме връзката без значение от този фактор “, казвадиетологътот Харвардскияуниверситет Анн-Жули Тесие.

Тесие и сътрудниците ѝ комбинират резултатите от изследвания на медицински сестри и здравни експерти, извършени през 70-те и 80-те години на предишния век. Всичките не са страдали от сърдечнизаболявания и рак, когато през 1990 година в проучванията за първи път са въведени въпроси за потреблението назехтин.

Изследователите са открили, чепри възрастните, които редовноконсумират повече от 7 грама зехтиндневно (около половин супена лъжица), вероятността да починат от болести, свързани с деменция, е с 28% по-малка спрямо тези, които в никакъв случай или рядко консумиратзехтин.

„ Зехтинът може да оказва противовъзпалително и невропротективно деяние заради високото си наличие на мононенаситени мастни киселини и други съединения с антиоксидантнисвойства, като витамин Е и полифеноли “, изясняват Тесие и екипът ѝ.

Проучванията върху животни демонстрират, че избрани типове мазнини, като да вземем за пример мононенаситените мастни киселини, съдържащи се в зехтина, могат да имат защитни свойства за здравето, а полифенолите могат да оказват помощ за попречване на амилоиднитеплаки, свързани с заболяването наАлцхаймер.

„ Има доказателства, които демонстрират, че комбинацията от всички тези разнообразни съединения, а не един-единствен детайл, е виновна за позитивните резултати “, споделя неврологът Роби Берман.

Предишни проучвания сочат, че при хората, които постоянно употребяват зехтин, рискът от гибел от невродегенеративно заболяване е с към 30% по-нисък.

Тъй като броят на страдащите от деменция непрестанно нараства в международен мащаб и няма лек, превантивните ограничения посредством диета, физически и умствени извършения са най-хубавият късмет да понижим тези болести, които понастоящем засягат повече от 55 милиона души в света.

Зехтинът евентуално е ключовкомпонент, който стои в основата напостоянните позитивни резултатиза здравето при средиземноморскиярежим на хранене, написа Ретро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР