Все повече деца се сдобиват със свой личен смартфон още

...
Все повече деца се сдобиват със свой личен смартфон още
Коментари Харесай

На каква възраст е редно децата да имат смартфон

Все повече деца се снабдяват със собствен персонален смарт телефон още в началното учебно заведение, само че редица специалисти са скептично настроени към тази наклонност и виждат евентуални проблеми с това.

Клаудия Ламперт, преподавател по мултимедия в Института " Ханс Бредоу " в Хамбург, е на мнение, че децата на тази възраст са прекомерно дребни, с цел да могат да схванат всички функционалности на устройството, написа ДПА. Родителите би трябвало последователно да коментират на децата си аспектите на мобилния и цифровия свят, прибавя Кристин Лангер, мултимедиен помощник в Германския юношески институт.

" За да могат да схващат функционалностите на смарт телефона и да се научат по какъв начин да работят безвредно в интернет, подрастващите имат потребност от време и поддръжка от своите родители, " споделя тя.

Според нея за 9-годишно дете е по-подходящ банален мобилен телефон без достъп до интернет, а за персонален смарт телефон детето е добре да изчака най-малко до 11-та си година.

Ново изследване в Германия сподели, че повече от две трети от децата до 6 години си играят със смарт телефон най-малко по половин час дневно. От немската педиатрична асоциация обаче са безапелационни, че това е нездравословен табиет, който може да забави развиването им.

Ако детето желае да употребява смарт телефона на родителя си, то това би трябвало да става под наставнически надзор. А в случай че детето е в интернет, не е задоволително родителят просто да стои до него, споделя Улрик Рицер-Сакс, специалист към Германската федерална конференция по просветително консултиране (BKE).

" Родителите би трябвало да гледат и да задават въпроси. Те би трябвало да управляват какво прави детето, " прибавя той.

Софтуерът може да помогне с ограничението на достъпа до проблематично наличие. " Подобни стратегии оферират добра съществена отбрана, само че родителите не би трябвало да им се доверяват 100 % ", споделя Лангер. Тя предлага също потреблението на детска търсачка, както и начална страница, проектирана особено за деца.

Преди да подарят смарт телефон на детето си, родителите би трябвало да вкарат някои съществени правила – да вземем за пример какъв брой дълго време дневно детето може да употребява устройството, с цел да играе на игри, да гледа филми или да чати.

Според специалистите децата в началното учебно заведение не би трябвало да употребяват тв приемник, компютър или смарт телефон повече от един час на ден.

" От позиция на психическото развиване, осъществяването на физически действия е извънредно значимо в ранна детска възраст ", споделя Рицер-Сакс. Тя прецизира че има поради детето да прави действия като катерене, бягане и игра на открито.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР