Все повече българи започват да гледат на криптоваутите като на

...
Все повече българи започват да гледат на криптоваутите като на
Коментари Харесай

Българи се насочват към нов вид инвестиция

Все повече българи стартират да гледат на криптоваутите като на капиталова опция. У нас по данни на Национална агенция за приходите четири са най-използваните такива „ монети “ – биткойн, етериум, лайткойн и рипъл.

Криптоактивите у нас по-скоро се държат като инвестиция, в сравнение с да се употребяват за покупки на артикули и услуги.

Първите две позиции в тази самобитна ранглиста дават отговор и на световните трендове, до момента в който в световен мащаб лайткойн, рипъл заемат надлежно седмо и двадесет и първо място. Тук е значимо да отчетем, че в класацията на coinmarketcap влизат и т. нар стейбълкойни, които имат действително поръчителство във фиатни(традиционни) валути или други активи.

За това дали българинът употребява криптовалутите за търговия и пораства ли броят на хората, търсещи препоръки по отношение на това по какъв начин да платят налозите си разследване на търговия с крипто, може да видите по-надолу в интервютата на businessnovinite.bg с криптоентусиаста и основател на фондацията " Битхоуп " Владислав Драмалиев и юрист Никола Печев от taxmonkey.

Криптовалутите и празнотите в законодателството

В България Национална агенция за приходите поддържа обществен указател за компаниите и лицата извършващи обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие. В него попадат 41 „ обмени бюра “ за криптовалути.

В същото време от приходната организация показаха, че не е ясно какъв брой в реалност са настоящите снабдители и предоставящи услуги за обмяна сред криптовалути и обичайни валути. Това е по този начин тъй като в Закона за ограниченията против изпирането на пари няма глоба, в случай че лицата не са регистрирани, допълват от Национална агенция за приходите

От Национална агенция за приходите също по този начин сигнализират, че сега липсва нормативно условие за лицата, притежатели на портфейли с криптовалути, да уведомяват приходната организация или друга институция за това.

Валута или нещо друго?

В актуалната българска правна рамка криптовалутите не престават да се преглеждат, oсчетоводяват и заявяват пред Национална агенция за приходите като финансов актив.

Техният законов статут получи известно развиване с изменението на Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП) от ноември 2019 (ДВ, бр. 94 от 29.11.2019 г.). Към момента не е избран държавен орган в страната, който да следи и следи всички криптоактиви на жителите и сдруженията. Националната организация за приходите следи за осъществени покупко-продажби с криптоактиви в хода на контролни производства, от позиция на декларирането на приходите/доходите от тези покупко-продажби.

На прицел от Национална агенция за приходите и прокуратурата

Възложените контролни производства на Национална агенция за приходите, при които задължените лица са употребявали криптоактиви, са 26 броя. Във всяко произвеждане, в което се открият покупко-продажби с криптоактиви се ревизира вярното установяване и обявление на приходите/доходите от тези покупко-продажби, допълват още от приходата организация. Към този миг Национална агенция за приходите следи 6 броя портфейли с критовалута.

По една от инспекциите през 2021 година е изпратен сигнал до прокуратурата.

Национална агенция за приходите следи съответни портфейли, т.е. на лица или търговци, към които са ориентирани контролни дейности и за които има информация, че употребяват криптовалути за разплащания или осъществяване на приходи. Портфейлите, които Национална агенция за приходите е следила в контролните производства, са 6 броя.

При осъществените от Национална агенция за приходите контролни производства през 2021 година по отношение на лица, употребявали криптоактиви, е подадено едно съобщение до прокуратурата, по отношение на открити данни за осъществено закононарушение.

Бъдещи инспекции

Планирано е да се извършат контролни дейности по отношение на лица, които по занимание дават услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути, при които да се получи информация за транзакциите на лицата, осъществили покупко-продажби посредством тях, показаха още от Национална агенция за приходите за криптовалутите Целта е да се открият субекти, правили покупко-продажби с виртуални валути, които не заявяват приходи/доходи от тази активност.

Колко българи имат криптопортфелйи

Национална агенция за приходите не разполага с такава информация, доколкото липсва нормативно условие за лицата, притежатели на такива портфейли, да уведомяват приходната организация или друга институция за това, показват от приходната организация.

Кирптоентусаистът и основател на фондацията " Битхоуп " Владислав Драмалиев за това какво вършат притежателите на криптовалути

По данни на Национална агенция за приходите Биткойн, Лайткойн и рипъл са най употребяваните криптовалути в България. Според данни на Национална агенция за приходите. Какви са вашите наблюдения?

Ами податлив съм да се съглася с изследването на Национална агенция за приходите, в действителност биткойн и ертириум сигурно са по този начин най-използваните. Нещо, което съгласно мен също доста се употребява са стейбълкойните. Тяхната стойност е закачена най-често за американския $. Те се употребяват, тъй като потребителите ги употребяват като метод да пренесат стойност от действителния свят, в крипто света или като дали да пренесат стойност от една борса към друга борса или най-честото им потребление използване е при излизане от избрана позиция.

Да кажем, цената на биткойн се е качила задоволително и потребителят желае да осъществя някаква облага и излиза от нея в стейбълкойн.

Или най-малко да да избяга от тази волатилност на криптовалутите, тъй че съгласно мен тези 4 сигурно се употребяват, само че и стейбълкойните са по този начин доста много употребявани от потребителите,

Тези крипто активи, които се употребяват в България, дали по скоро се използват за разменно средство т.е човек да си купи нещо някъде или по скоро се държат като финансов актив за последващата му реализация?

Според мен на този стадий те се употребяват по-скоро като финансов актив, защото хората чакат биткойн или етериум да се повиши като стойност в бъдеще. Криптовалутите са по скоро криптоактиви в действителност и се съхраняват дълготрайно. Те се употребяват и от „ спекулаторите “., които обичат волатилността (способността на даден актив да трансформира постоянно цената си в разнообразни направления – бел. Ред) като се продават и купуват на ежедневна база да кажем или на ежемесечна или ежеседмична база, само че на този стадий не считам, че криптоактивите се употребяват като валута.

Адвокат Никола Пенчев за това растежа на хората търсещи информация за това по какъв начин да таксуват приходите си от крипто:

Увеличава ли се броят на хората, които се обръщат към вас за финансови правни и счетоводни препоръки във връзка с криптоактивите

Със сигурност се усилва, изключително през последната година. Ръстът на хората, които се занимават по какъвто и да е метод с крипто - дали под формата на някакви персонални вложения или като някаква стопанска активност се е нараснал неимоверно. Преди време беше по скоро изключение някой да потърси съвет за крипто оставаше някак си сметено под масата, в този момент към този момент става толкоз всеобщо, че хората стартират да се интересуват. Привлича в действителност доста към този момент вниманието от прожекторите и от позиция на налози и доста хора към този момент желаят да излязат на ярко, с цел да могат да дишат по умерено

С какъв въпрос най-често те идват при вас?

Най-често хората, които се занимават с крипто, са доста, доста надалеч от данъчното облагане и нямат съвсем никакви познанията. Те идват с най-базови въпроси: какъв налог дължа и въобще дължат ли нещо по отношение на крипто активите, които имат, продажбата им, идват при нас просто с елементарни въпроси - желая да си попълня към този момент данъчна декларация какво да направя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР