Все повече българи предпочитат да купуват повехнали апартаменти от панелки,

...
Все повече българи предпочитат да купуват повехнали апартаменти от панелки,
Коментари Харесай

Не се научихме на американска предприемчивост, но взехме най-тъпото от архитектурата им

Все повече българи избират да купуват повехнали жилища от панелки, които се нуждаят от сериозен ремонт, само че са свястно издигнати и вярно разпределени

Из световното ФБ село непрекъснато се пръкват реклами, които от време на време си костват разглеждането. 

Та набива ми се в очите реклама за " затворен жилищен комплекс с тухлени къщи на цената на панел, единствено на 40 км от София " (друг е въпросът, че по наличния път до столицата се пътува над час, най-малко това споделя гуглето).
Отворих един от чертежите на огромна къща в този комплекс - спални бол, пространства.. 

И първото: с влизането през входната врата антрето е толкоз малко, че в случай че сте мама, баща и бебе в количка, няма по какъв начин да влезете дружно - би трябвало да се източвате. Евентуално от едната страна до вратата може да се постави окачалка за облекла (порт-манто, начи!), само че обувките ги слагате на главата си и по този начин продължавате напред. 

Естествено, но естествено, кухнята, трапезарията и холът са на едно. Сакън, боже опази - кухнята да е обособена. 

И внезапно се ядосах. От американците успяхме да вземем най-голямата идиотия: в дома да се влиза напряко от входната врата, а отсреща да са по едно и също време холът и кухнята. Не се чака, че човек би трябвало да се събуе и надлежно площта за обувки е за към 5-6 чифта. 

Така първото, което се случва, е страшна скотщина на входа от обувки, тъй като когато човек се прибира от работа, с децата, или е дете и идва от учебно заведение, последното за което мисли е по какъв начин незабавно да вдигне обувките и да ги отнесе в друго помещение, където вероятно е конфигурирано място за тях. 

Антрето архитектурно изчезна. Но тук, на нашите ширини то е доста належащо. На първо място: ние не влизаме от гаража, където е гигантският долап с обувки, напряко вкъщи. Ние, за разлика от американците, не си лягаме с обувките - нещо, което може да се види във всеки филм. 

В нашата просвета предверието е наложително и по хигиенични, и по организационни аргументи. 

Другата мега простотия е сливането на кухнята с хола. Бях на посетители в богат и необятен американски дом, където се развихрих по нашенски в кухнята и за един следобяд сготвих пет разнообразни национални ястия (гьонът ми се спука, бях за победител в Мастър шеф). И какво ми сподели шашната стопанка: В целия й живот в кухнята не са готвени пет неща за един ден, в действителност не са готвени пет неща за една седмица. Естествено, кухненското нещо - наложи се да подвигна всички изцяло ненужни неща по плота, с цел да разполагам с половината от плота вкъщи - е на 1 метър от дивана и на 1 метър от трапезарията - едно щастливо огромно помещение в което най-често вършат чай и кафе, а от време на време и бъркани яйца. 

Американките не готвят - те взимат няколко подготвени или полуготови неща и ги затоплят/претоплят и с това прехраната е подготвена. А българката обичайно е хала: през вчерашния ден за едните пухкави кифлички, които върших, в кухнята беше като след гърмеж: брашно, олио, яйца, тави, купички, ножове, точилка, хартия за печене, четки, други купички, цялостна мивка... Да, след това миялната ще глътне всичко, само че си представям по какъв начин всичко това става в хола. А като стартират българките да пекат чушки, патладжани, да връткат сърми, да месят козунаци... И целият този мирис вечно попива в мебелите - да не си разправяме небивалици за страхотната смукателна и антимирисна мощ на абсорбаторите. 

Каквито и нови жилищни планове да огледа човек, на всички места  американската неприспособимост е водеща. А и още нещо ще посочи: аз обичам работещ тв приемник, от дете мога да пребивавам вътре в тв приемника. Когато сготвям, той непрекъснато нещо ми бръмчи, даже няма значение дали го виждам. Но съм в ОТДЕЛНАТА кухня. И обичаният постоянно може да иде в хола и да гледа мач или нещо друго. 

Ако дамата, която готви всеки ден, се намира в хола и желае за компания тв приемника, какво да прави клетият мъж? И за какво, в случай че той седи в хола, би трябвало постоянно да мирише на гозба? Ами гостите? За да е прелестно на всички, не стига единствено дамата да е сготвила, ами би трябвало до искра да е лъснала всичко, тъй като другояче гостите и в хола не трябва да влизат. 

Нищо чудно, че от ден на ден българи избират да купуват повехнали български домове и панелни жилища, които се нуждаят от сериозен ремонт, само че са свястно издигнати и вярно разпределени. 

Ние не се научихме на американска деятелност, само че взехме най-тъпото от тяхната архитектура и го направихме на стандарт!

*Текстът е от фейсбук профила на журналиста Лияна Панделиева
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР