Все повече българи не успяват да върнат кредитите си към

...
Все повече българи не успяват да върнат кредитите си към
Коментари Харесай

Все повече хора не могат да си плащат кредитите

Все повече българи не съумяват да върнат заемите си към банките в точния момент и попадат в описите на колекторските компании, които им събират задълженията. Допреди година неточните платци с заеми са били 48% от хората, дадени на колектори, в този момент техният дял към този момент е 54%. Това демонстрира разбор на Асоциацията на колекторските организации в България.

Данните са за първата половина на тази година.

Намаляването на лихвите по заемите докара до взрив на търсенето на заеми, демонстрират и данните на Българска народна банка. През септември тази година да вземем за пример ипотечните заеми за първи път надвишиха 10 милиарда лв. и доближиха рекордната сума от 10.2 милиарда лв.. На годишна база растежът на ипотечните заеми е с внушителните 9.9%. Потребителските заеми порастват още по-бързо. Те към този момент са 8.9 милиарда лв., което е нарастване от над 15% по отношение на септември 2017 година

Подвеждането по ниските лихви постоянно замъглява преценката на потребителите дали ще могат да заплащат вноските си в бъдеще, предупреждаваха нееднократно специалисти. Прогнозираното повдигане на лихвените равнища би могло да сложи доста от тях в неспособност да покрият отговорностите си отсега нататък. Освен това и централната банка неколкократно предизвести банките да внимават при ипотечните заеми. На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат така наречен бързи заеми. Все отново при тях се регистрира прочут спад - в случай че до предходната година това са били 20% от длъжниците, в този момент те към този момент са "само " 18%.

Според специалистите бързите заеми, които хората употребяват, са целеви и покриват избрана моментна потребност на клиентите. Най-често те са тип "сезонна услуга ". Причините за тегленето им варират от подготовка на учениците за първия образователен ден, през покриване на разноски за зимни гуми за колите, до заплащане за лятната почивка на фамилията..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР