Все по-млади са жените, които заболяват от рак на млечната

...
Все по-млади са жените, които заболяват от рак на млечната
Коментари Харесай

Проф. Радев: Профилактиката за рак на гърдата трябва да е целогодишна, не само през октомври

Все по-млади са дамите, които заболяват от рак на млечната жлеза. Това съобщи в изявление за Дарик проф. доктор Радослав Радев, шеф на Клиниката по гръдна хирургия в болница „ Света Марина " и ръководител на Регионалната гилдия на Български лекарски съюз във Варна.

Той изясни, че когато едно онкологично заболяване се появява в по-млада възраст, неговият ход е по-бърз и лекарите би трябвало да са по-бързи, с цел да има съответно лекуване.

Интересът към безплатните прегледи за рак на гърдата в клиниката през октомври е извънредно огромен. Прегледани са били 115 дами на възраст от 22 до 80 години. Онкологично заболяване в предплатил етап е открит единствено в един от случаите. Според проф. Радев обаче, обезпокоително е, че една не дребна част от дамите до този миг изобщо не са ходили на обзор за оценка на настоящото си положение.

Според проф. Радев, безплатните прегледи би трябвало да бъде целогодишни и да не минават като акция. „ Кампанията е нещо, което не е дейно. Както има акция „ Да почистим България за един ден ”, какво значи това?

Един ден ще чистим, останалите дни ще цапаме? По същия метод ми звучи и определението на тази активност, която извършихме ”, разяснява началникът на Клиниката по гръдна хирургия в болница „ Света Марина ".

Ако се премине към регулярна профилактика обаче, а не безвъзмездни прегледи единствено през един месец, ще възникне въпросът кой ще заплати за положените труд и средства, разяснява хирургът.

„ Онкологичните болести са обществено значими болести. Това значи, че би трябвало да има и значимо отношение към тях. Това чакам да се случи ”, уточни професорът.

Хубаво е девойките да минават профилактичен обзор след навършване на 14-15 години. След това обзор би трябвало да се прави на възраст 20-25 години, защото не рядко тогава се появяват и карциномите на гърдата.

Изтъкнатият гръден хирург предлага на дамите и самоизследване на гърдите, за разкриване на първоначални промени. Това може да се прави всяка седмица, даже всяка заран под душа. Профилактичен обзор при доктор може да се прави един път годишно, а при дамите на възраст над 50 години - два пъти в годината.

Ракът на гърдата не е наследствено заболяване, само че се покачва рискът при дамите с родова обремененост.

Вече е допустимо и все по-често се прави реорганизация на наранена гърда още в деня на интервенцията по премахването й, означи експертът. Диагностиката в болница „ Света Марина ” е на извънредно високо равнище. Болницата разполага и с техника за хирургичното, химиотерапевтичното и лъчетерапевтичното лекуване, с каквато доста малко лечебни заведения могат да се похвалят, посочи професор Радев.

Сертифицирането на всички лечебни заведения, което здравното министерство възнамерява, е вярно. При лицензиране на лечебните заведения е належащо осъществяването на пререгистрация и пресертификация, счита ръководителят на Регионалната гилдия на БЛС във Варна. По думите му, ще има доста отрицателни отзиви, тъй като това, за жалост, ще наруши спокойствието, което в този момент съществува.

„ В Министерство на здравеопазването не знаят какво ръководят в болничното опазване на здравето. Не знаят с какво разполагат. Не знаят кой кой е в тази огромна „ кошница ”, в която има над 320 лечебни заведения ”, сподели още проф. Радев. Според него не е ясно какво стои зад определението многопрофилна болница. Освен това би трябвало да има надзор и при класифицирането на лечебните заведения като академични. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР