Все по-малко хора в България имат доверие в медиите –

...
Все по-малко хора в България имат доверие в медиите –
Коментари Харесай

Все по-малко хора в България имат доверие в медиите. Информират се онлайн и от социалните мрежи

Все по-малко хора в България имат доверие в медиите – единствено 28 на 100 от българите споделят, че имат вяра на публицистите като цяло. Все повече хора в страната пък се осведомят онлайн и от обществените мрежи.

Нивото на доверие в медиите се е намалило, хората по-малко се интересуват от вести, а в обществените мрежи от ден на ден господства видео наличието. Това демонстрира тазгодишният отчет на Института за публицистика на „ Ройтерс “ към Оксфордския университет.

Сред аргументите за намалените равнища на интерес и доверие в медиите от „ Ройтерс “ слагат икономическата рецесия, продължаващата война в Европа и продължаващите проблеми с климата.
Къде търсят вести българите?
Най-много българи се осведомяват онлайн – както от уеб сайтове на медии, по този начин и от обществените мрежи – 76 на 100. Вторият най-предпочитан метод за информиране е малкия екран, която 63% от българите дефинират като главен източник за себе си. Само два % по-малко са хората, които търсят информация единствено в обществените мрежи. Печатната преса пък към този момент е желана от единствено 12 на 100 от хората.

Социалните мрежи не престават да са значим източник на информация за хората в България. Най-предпочитаната такава продължава да е Facebook, който 64 на 100 от българите споделят, че употребяват за намиране на вести. Резултатът на Facebook обаче се е намалил от миналата година, когато е бил с 5 пункта по-висок. За сметка на Facebook в класацията се е изкачило китайското приложение за видео шерване ТикТок – 12% от хората споделят, че търсят вести точно там. Това подрежда ТикТок на шесто място измежду обществените мрежи и канали за връзка – след Facebook, Ютюб, Вайбър, платформата за известия на Facebook и Инстаграм.

Извън обществените мрежи, обичайно с най-високо доверие се употребяват двете национални медии – Българска национална телевизия и БНР, на които 59% от хората споделят, че имат доверие.
Все по-ниско доверие в медиите
България се подрежда на 41-о място от общо 46 страни в изследването в категорията изцяло доверие в медиите. Тази година едвам 28 на 100 от хората, взели участие в изследването споделят, че имат доверие на публицистите като цяло. 32 % пък споделят, че имат вяра на новините, които те сами избират да четат. През предходната година 35% са отбелязали, че имат вяра на медиите.

64 на 100 от българите са сериозни към публицистите. В Източна Европа България дели първото място по съмнение към медиите със Словакия, където същият брой хора споделят, че не имат вяра на информацията, която получават от медии и публицисти. В Южна Европа с по-висок индикатор по този въпрос са единствено Хърватия и Гърция, където надлежно 69 и 66 на 100 от хората не се доверяват на медиите.

В Европа най-високо доверие в медиите има Дания – единствено 33% от хората там споделят, че са скептични към публицистите. Второто място разделят Швейцария и Германия, където пък 34 на 100 от жителите нямат доверие на медиите.

*Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР