Все по-малко българи искат да разчитат само на пенсия от

...
Все по-малко българи искат да разчитат само на пенсия от
Коментари Харесай

Шест пъти по-малко хора искат само пенсия от НОИ

Все по-малко българи желаят да разчитат единствено на пенсия от страната и да се откажат да получават пари от втория дирек. Шест пъти по-малко са хората, които са се отказали от втора пенсия и са трансферирали парите си от универсалните пенсионни фондове фонд във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване.

През 2021 година това са създали 35163-има души, до момента в който през предходната партидите си са преместили 6928 души, излиза наяве от данни, изнесени от министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров в отговор на депутатски въпрос. Разбира се, понижава и сумата, която е трансферирана от универсалните пенсионни фондове в Национален осигурителен институт – през 2021 година са трансферирани вноски за близо 291 млн. лв., а през предходната за над 68 млн. лв..

От 2015 година обезпечените в универсални пенсионни фондове могат да изберат да трансформират обезпечаването си като реалокират парите си от тях във фонд „ Пенсии “ на ДОО. От 2016 година това могат да вършат и обезпечените в професионални пенсионни фондове.

В тях за ранна пенсия се обезпечават хората, работещи първа и второкласен труд. През 2021 година парите си от професионалните пенсионни фондове във фонд пенсии са преместили 1414 индивида, а през предходната – 1113 индивида. Начислените им средства за прекачване са надлежно 17,64 млн. лв. и 15,55 млн. лв..

През септември 2021 година първите, родени след 1959 година, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове, навършиха пенсионна възраст, което сложи началото на погашение на втори пенсии от тези фондове. Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване средствата от самостоятелните партиди на хората, сключили пенсионни контракти или такива за разсрочено заплащане, постъпват във фондовете за погашение на пожизнени пенсии и фондовете за разсрочени заплащания, които на процедура изплащат сумите.

От универсалните пенсионни фондове се правят еднократни заплащания на хората, навършили пенсионна възраст, ако размерът на насъбраните средства е по-малък от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст. От данните се вижда, че хората, които получават втора пенсия, са се нараснали 6 пъти за една година.

През 2021 година пожизнена пенсия са получавали едвам 270 индивида, а през предходната – 1184 души. Сумата, която е отишла за заплащане на тези пенсии, през 2021 година е 53000 лв., до момента в който през миналата тя е над 1,7 млн. лв..

Десет пъти повече са хората, на които насъбраните средства в самостоятелните им партиди не стигат, с цел да получават пожизнена втора пенсия дружно с тази от Национален осигурителен институт, и взимат парите на разнообразни вноски. През предходната година разсрочени заплащания са получили 11678 индивида, а през 2021 година те са били 1769 индивида. На тях са им изплатени над 24,24 млн. лв. през предходната година и 596 хиляди лв. през 2021 година

Хората с минимум събрани средства в универсалния си пенсионен фонд са взели парите си вкупом, еднократно. Такива са 1497 индивида през предходната година и 130 души през 2021 година Те са получили надлежно близо 1,1 млн. лв. и 58хил. лв., демонстрират данните на обществения министър.

За разлика от универсалните пенсионни фондове, пенсиите и средствата на хората, които са се осигурявали в професионални пенсионни фондове или в доброволни такива, се изплащат единствено от самостоятелните им партиди във фондовете, където са се осигурявали.

Едва 4 индивида, работещите в първа и второкласен труд, са получили пари от професионалните пенсионни фондове през предходната година, а през 2021 година такива средства са изплатени на 5 индивида. Те са получили надлежно 87 хиляди лева и 67 хиляди лева през двете години.

Хората, които получават трета пенсия от спомагателните пенсионни фондове, където вноски се вършат непринудено, понижават за една година, сочат данните на министър Лазаров. През предходната година са изплатени на 922-ма индивида такива пенсии, а през 2021 година – на 1000 индивида.
Колко хора се обезпечават за спомагателна пенсия
3 947760 към този момент се обезпечават наложително за втора пенсия през2022 година, като по отношение на година по-рано броят им се усилва с над 71000. Те са внесли осигуровки за 1,952 милиарда лв. в универсалните пенсионни фондове. Близо 322 хиляди са хората, които се обезпечават в професионален фонд, като вноските, които са създали, са за 145,752 млн. лв..

Доброволно за трета пенсия вноски за над 134 млн. лв. са създали 643582-ма души, регистрира общественият министър.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР