Все по-голям брой висши руски служители стигат до заключението, че

...
Все по-голям брой висши руски служители стигат до заключението, че
Коментари Харесай

Как Путин взема решенията за Украйна

Все по-голям брой висши съветски чиновници стигат до заключението, че продължаването на войната в Украйна ще обрече Русия на години на изолираност, парализирайки стопанската система й и излагайки на риск нейната сигурност, написа Руската работа на Би Би Си, като показва материал на Блумбърг. Събеседниците на американската организация обаче не виждат късмет Владимир Путин да промени курса. Те споделят, че съветският президент от ден на ден разчита на свиващия се кръг от твърдолинейни съветници и отхвърля опитите да бъде предупреждаван за следствията от войната.

Двама от източниците на Блумбърг настояват, че решението за навлизане в Украйна е взето от Путин дружно с няколко " ястреба ", в това число министъра на защитата Сергей Шойгу , началника на Генералния щаб Валери Герасимов и секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев .

През седмиците след началото на нашествието кръгът от съветници и контакти на Путин се е стеснил даже повече от лимитираната група от твърдолинейни такива, с които постоянно се е съветвал до малко преди този момент.

Близо осем седмици след нашествието против Украйна, военните жертви се усилват и Русия е изправена пред невиждана интернационална изолираност. Малък, само че възходящ брой висши чиновници на Кремъл безшумно слагат под въпрос решението на съветския водач да влезе във война.

" Катастрофална неточност "

Редиците на критиците вътре в съветските управляващи остават лимитирани и разпръснати на високи позиции в държавното управление и държавния бизнес - те считат, че нашествието е пагубна неточност, която ще върне страната години обратно, твърди Блумбърг, цитирайки 10 събеседници, осведомени със обстановката. Всички те приказват при изискване за анонимност от боязън от последици.

Засега тези хора не виждат никакъв късмет Путин да промени курса си. По техните думи съветският президент от ден на ден и повече разчита на свиващ се кръг от твърдолинейни съветници и отхвърля опитите на други публични лица да го предупредят за нездравословните стопански и политически последици, споделят те.

Някои от събеседниците на Блумбърг споделиха, че от ден на ден споделят страховете на чиновниците на американското разузнаване, че Путин може да прибегне до лимитирана приложимост на нуклеарни оръжия, в случай че не успее в това, което счита за своя историческа задача.

Разбира се, войната на Путин остава надълбоко подкрепяна от по-голямата част от съветския хайлайф и доста вътрешни хора обществено и даже в частни диалози поддържат версията на Кремъл, че спорът със Запада е неминуем и че стопанската система се приспособява към широкообхватните наказания, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници. И публичната поддръжка остава мощна, защото първичният потрес и вредите от глобите отстъпиха място на нещо като сюрреалистична непоклатимост в Русия. "

В речите на Путин постоянно се чуват думи за неизбежността на война сред Русия и Украйна.

Все повече и повече висши съветски чиновници считат, че задължението на Путин да продължи войната ще обрече Русия на години на изолираност и засилено напрежение, оставяйки стопанската система й парализирана, сигурността застрашена и световното й въздействие отслабено, заключава Блумбърг.

" Оптаха се да му обяснят "

Висши чиновници се пробваха да обяснят на Путин, че икономическото влияние на глобите ще бъде опустошително, зачертавайки двете десетилетия на напредък и по-висок стандарт на живот, които съветският президент реализира по време на ръководството си, съгласно събеседниците на организацията.

Те споделят, че Путин е отхвърлил тези предизвестия, заявявайки, че макар че Русия ще заплати голяма цена, Западът не му е оставил различен избор, с изключение на да води война.

Преди два дни Путин сподели, че опитът за " стопански блицкриг " против Русия се е провалил. " Сметките бяха бързо да се подкопае финансово-икономическата обстановка у нас, да се предизвика суматоха на пазарите, срив на банковата система, огромен дефицит на артикули в магазините ", сподели той в понеделник на среща за социално-икономическата обстановка в страната. Може решително да се каже, че тази политика по отношение на Русия се провали, тактиката на икономическия блицкриг се провали. "

Путин към момента е убеден, че обществеността го поддържа, а руснаците са подготвени да преминат през годините на компликации в името на неговата визия за национално великолепие, споделя Блумбърг. Агенцията напомня, че благодарение на строгите ограничения за надзор на Централната банка рублата възвърне множеството от първичните си загуби - и макар че инфлацията се увеличи внезапно, икономическите шокове остават лимитирани до момента.

Путин е решен да продължи войната - макар че на Кремъл му се наложи да понижи упоритостите си, като се откаже от завладяването на по-голямата част от Украйна и се преориентира към изтощителната борба за Донбас.

Тези, които не са съгласни с линията на Путин, не виждат признаци, че той е подготвен да обмисли преустановяване на нашествието, поради загубите - или сериозните отстъпки, нужни за реализиране на преустановяване на огъня.

Предвид неговото тотално владичество в политическата система, различните възгледи се изричат единствено в частни диалози ", написа организацията. По нейна оценка лимитираната информация е съдействала за това Кремъл да сгреши в първите дни на офанзивата.

Милиардерът Роман Абрамович, който оказа помощ за организирането на руско-украинските договаряния, е трябвало да разсее убеждението на Путин, че украинският президент Володимир Зеленски ще напусне страната незабавно след началото на нашествието, настояват източници на Блумбърг.

Още в средата на март поставеният под наказания милиардер Михаил Фридман изясни в изявление за Блумбърг за какво никой в ​​Русия няма да посмее обществено да осъди войната. " Разстоянието сред Путин и всеки различен е като дистанцията сред Земята и космоса, сподели той. Да каже нещо срещу войната на Путин би било самоубийствено за всеки. "

Милиардерът Олег Дерипаска в края на март назова войната " полуда ", като сподели, че " мирът, за жалост, няма да пристигна през идващите месеци ", напомня американската организация. Основателят на Tinkoff Bank Олег Тинков и тези, които я поддържат, а също по този начин разкритикува съветската войска.

Блумбърг напомня, че единствено един върховен чиновник " обществено скъса с Кремъл поради нашествието " - като специфичен делегат на Путин за устойчивото развиване и отлетя за Истанбул. Чубайс обаче отхвърли да прави каквито и да е обществени изказвания за решението си.

На други, които желаеха да изоставен, в това число шефа на централната банка Елвира Набиулина, беше казано, че би трябвало да останат, с цел да оказват помощ за справяне с икономическите последствия, написа Блумбърг. Още по-рано организацията заяви, че Набиулина се е пробвала да подаде оставка след началото на нашествието, само че Путин е отказал да одобри. След тази обява Централната банка съобщи, че информацията за желанието на Набиулина да напусне поста си не е вярна. Висшите чиновници жигосаха напусналите страната като " предатели ", написа американската организация.

Някои членове на елита упорстват за още по-твърда линия, счита организацията и напомня, че когато представителят на Кремъл Дмитрий Песков се застъпи за напусналия Русия ефирен водещ Иван Ургант, чеченскит водач Рамзан Кадиров, чиито войски се бият в Украйна, разкритикува Песков за липса на национализъм.

" Няма място за различия или полемики, всеки би трябвало просто да го направи и да съблюдава президентските укази и до момента в който Путин държи обстановката под надзор, хората ще го следват ", оцени ситуацията Татяна Становая, началник на плана R.Politik.
 БиБиСи за въжделенията на Путин за Украйна и Европа
БиБиСи за въжделенията на Путин за Украйна и Европа

Трябва да се подготвим за нов ултиматум към Запада, по-милитаризиран и нападателен, в сравнение с бихме могли да си въобразим
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР