Все по-често се подценява обстановката и всеки смята, че на

...
Все по-често се подценява обстановката и всеки смята, че на
Коментари Харесай

Планински спасители: Хората все по-често подценяват обстановката в планината

„ Все по-често се подценява ситуацията и всеки счита, че на него няма да се случи да се загуби “.

Това съобщи пред „ NOVA “ Матей Балтов от Планинска избавителна работа, който разяснява вчерашния случай, при който, а други двама бяха избавени. Той прикани хората да бъдат по-отговорни и да си вършат планинска застраховка преди да се насочат на поход.

„ Навлизаме в месеци, в които времето се сменя доста динамично. Температурите в градовете са позитивни, само че горе са негативни и всичко е замръзнало. Гледайте прогнозата и се обличайте устойчиво “.

Балтов изясни, че във високите елементи на планината времето може да се смени даже за пет минути , като в единия миг пече слънце, а в идващият пада гъста мъгла и човек може да загуби ориентировка .

Той посъветва хората да се възползват от актуалните технологии – джипиес и приложения за телефона , с цел да се ориентират по-добре. Много значимо по неговите думи е и да се споделя авансово на близки определения маршрут , по който ще се върви и какъв брой време ще отнеме той, с цел да може подаването на сигнали за изгубени хора да става в точния момент. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР