Все по-често сънувам съпругата си, което е знак, че скоро

...
Все по-често сънувам съпругата си, което е знак, че скоро
Коментари Харесай

Георги Чапкънов-Чапа: България е прокълнато място с прокълнати хора

" Все по-често сънувам брачната половинка си, което е знак, че скоро ще се забележим ", показа скулпторът

Скулпторът Георги Чапкънов-Чапа е съавтор на Герба на Републиката, на " Слънцето ", украсило фасадата на НДК, на статуята на Света София в столицата и на доста други известни произведения. Негови творби са изложени в влиятелни музеи по целия свят. Има трима синове и осем внуци. Творецът гостува в предаването на bTV " 120 минути ".

" Чапкънин значи буквално блудник, а в България използваме думата за " бандит ". Прапрадядо ми е живял край Кавала и е бил непосредствен с турците, тъй като им е давал да пият. Веднъж турците идват, когато прапрадядо ми и синовете му отсъстват. Гостите се напили и протегнали ръка на снахите. Заспали, а когато прапрадядо ми се прибрал, им отрязал главите. Оттам идва прозвището чапкънин. На другата заран цялото семейство бяга, с цел да се избави ", споделя Георги Чапкънов.
След това семейството минава през огромното тестване на чумата. Всички 12 деца умират за една седмица. Така на остарели години прапрадядо му и прапрабаба му стартират още веднъж да вършат деца. Раждат се три девойки и най-сетне неговият дядо, на който да оставят наследството.

" За " Слънцето " на НДК беше огромна драматургия. Проектът беше утвърден, само че партията не позволяваше да се постави. Един ден Людмила Живкова ме извика и сподели да го сложим краткотрайно. Така стои и до през днешния ден - краткотрайно! Ако не беше Людмила, нямаше да го инсталираме ", разкри скулпторът. " А пък за статуята на Света София какво знамение беше! Колегията не ме обича, езическа била, грозна била, напряко не ми се приказва " добави Георги Чапкънов, който получава пожизнена пенсия от 312 лв.. Наскоро тя бе увеличена, само че към момента не в получил новата сума.

" Все още работя, въпреки че няма сили. Най-големият наследник изчезна, откакто майка му умря. Не съм го виждал и по-добре. Средният е режисьор, страховит е и го канят на доста места. Най-малкият наследник и брачната половинка му нямат работа, по тази причина виждам да им оказвам помощ. Имам и осем внучета ", изясни Георги Чапкънов.

Съпругата му липсва и той все по-често я сънува, което съгласно него е знак, че скоро " ще се забележим ".

" България е идиотско място, прокълнато място, обитаемо с проклети хора. Иначе е красива страна " - показа с оскърбление скулпторът на финала на изявлението.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР