Все по-често Фейсбук препоръчва на читателите си фалшиви новини като,

...
Все по-често Фейсбук препоръчва на читателите си фалшиви новини като,
Коментари Харесай

Министър Божанов: Фейсбук атакува потребители с фалшиви новини, отказват обяснения за политиките си

Все по-често Facebook предлага на читателите си подправени вести като, че Путин е починал още 2018 година, и в този момент е заместен от двойници. Подобни вести има и за съветската инвазия в Украйна и протичащото се в Донецк. Това разгласи по Нова ТВ Божидар Божанов, министър на електронното ръководство. Той изясни, че е направил питане до Facebook, само че не е получих разумно пояснение, за какво тъкмо той е бил определен да бъде облъчен с подправените вести.

Ние нямаме визия по какъв начин работи логаритъмът им за асортимент на информация и предлагането и на потребителите. Коментирали сме с Facebook да спрат действието на тролските заводи на територията на България. Нямаме задоволително данни от тях, какво тъкмо се случва вътре в тяхната система, с цел да има изясненост, какъв е мащабът на тази дезинформационната акция. Знаем, че в този момент пишат кодекс за положителни практики, само че аз съм песимист по какъв начин ще стане тази регулация, признава министърът. Той разяснява още, че Facebook са понижили извънредно доста информацията, която изнасят на открито за обществото. Според него налагането на месна регулация не е удачно, резултат може да се реализира единствено на общоевропейско равнище.

Говорил съм с сътрудници от Чехия, Латвия, Естония и те имат същите проблеми при неналичието на регулаторна рамка. На този стадий няма информация, че Facebook събира информация от персонални диалози на консуматори, те отхвърлят, само че аз имам подозрения за тяхната уместност, изясни Божанов. Той разкри, че през последните седмици е имало хакерски офанзиви против Държавната организация за бежанците и Комисията за водно и енергийно контролиране са обект на офанзиви. Целите при такива офанзиви са да спре работата на въпросната институция и да бъдат извадени данни от масивите й. Преди матурите имало опит да смъкват уеб страницата на МОН, само че несполучлив, съобщи министърът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР