Все по-често бургазлии се оплакват заради възможността от сблъсък с

...
Все по-често бургазлии се оплакват заради възможността от сблъсък с
Коментари Харесай

Омбудсманът на Бургас с идея как да спре велосипедистите по „Александровска“ и „Богориди“

Все по-често бургазлии се оплакват поради опцията от конфликт с велосипедисти по главните пешеходни зони в града. Проблемът се обостря напролет и лятото, когато по улиците „ Александровска “ и „ Богориди “ излизат на разходка повече локални и туристи , както и доста хора с колела.

За този проблем сигнализира омбудсмана на Бургас Тодор Стамболиев , който твърди, че получава доста с игнали по проблема . В един от тях да вземем за пример се споделя:

„ Имам малко бебе, което разхождам с бебешка количка, както и детенце на 2 години и постоянно ми се постанова да се обръщам обратно, с цел да видя не се ли задава я тротинетка, я велосипед, я скейтбордист, които може да аргументи някакъв случай. Ставам очевидец на шокиращи обстановки. Виждала съм група младежи на колела да блъскат стара жена, бутаща бебешка количка, да се разминават на косъм със забързани пешеходци, да са на косъм от конфликт с доста дребни, вероятно неотдавна проходили деца… “

Според Стамболиев заплахата от конфликт сред пешеходец и лидер на велосипед е действителна. В резултат на това може да се стигне до охлузвания, навяхвания, строшаване на крака, увреждане на други органи, или най-общо до увреждане на здравето и за двамата участници в произшествието.

Омбудсманът припомня, че за по-възрастните пешеходците и за дребните деца, конфликтът може да значи директна заплаха за живота им .

Той цитира член 81, т.5 от Закона за придвижването по пътищата, в който се не разрешава на лидера велосипед да го ръководи по площите, предопределени единствено за пешеходци. Забраната не важи само като за велосипедисти на възраст до 12 години .

Според Стамболиев надзор върху водачите на тротинетки , движещи се в пешеходни зони, върху които не е налице обособена алея за велосипедисти , както и надзор над велосипедистите, без значение от зоната им на придвижване не е в пълномощията на тези служби по силата на цитираната правна норма . Контролът е в пълномощията на чиновници на Министерство на вътрешните работи .

Омбудсманът е внесъл предложение до Комисията по сигурност на придвижването при Община Бургас на което да се разиска опцията за използване на превантивна мярка , изразяваща се в слагането на пътна маркировка , изобразяваща възбрана за придвижване на велосипедисти. Тя може да бъде сложена първоначално и на всяко кръстовище или секване на посочените улици в Централна градска част.

Маркировката може да се употребява независимо или в комбиниране с пътни знаци, светлинни сигнали и други средства за сигнализация.

В този си тип ще е по-видима от тези участници в придвижването , които заради възрастта си още не разполагат с удостоверения за ръководство на МПС, н е са карали курсове за ръководство на МПС и нямат навика да наблюдават за поставените по улиците пътни знаци.

Предложението има предпазен резултат и в случай че бъде признати, би трябвало да докара до свеждане до най-малко на нарушаванията, има вяра Тодор Стамболиев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР