Все още стои въпросът за пълноценния контрол за спазването на

...
Все още стои въпросът за пълноценния контрол за спазването на
Коментари Харесай

Радев към служебните министри: Връщането на децата в училище е приоритет


Все още стои въпросът за пълноценния надзор за спазването на ограниченията

От понеделник ускоряват контрола върху спазването на ограниченията

Президентът Румен Радев свика среща със служебни министри поради разпространяването на COVID-19 у нас.

Той акцентира, че поддържа концепцията за зелени документи, а не за затваряне на страната. " Алтернативите пред служебното държавно управление бяха или да затвори изцяло страната, или да приложи еластичен и отворен метод. Подкрепих вашето виждане за запазване на обществената и икономическата интензивност посредством документ за имунизиране, преболедуване или тест, тъй като считам, че затварянето на страната е последна мярка ", сподели Радев.

„ Знам какъв брой неблагодарна е една такава стъпка, когато едвам 20% от популацията са имунизирани. Предишните ръководещи насадиха трайно съмнение към имунизациите. Ясно беше, че ще има възползване от обстановката, без да имат смелостта да предложат опция. Партиите броят гласове, ние броим болни и умряли. Напълно съзнавам отрицателния резултат от това решение изключително преди избори. Животът на хората е по-голям от изборите. Готов съм да повеждам всички борби, с цел да защитим хората “, разгласи Радев.

По думите му, служебното държавно управление би трябвало да даде отговор на паниките в обществото, провокирани от стягането на ограниченията. " На първо място, децата и техните родители са най-ощетени. Затова приоритет на служебните министри е връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас в учебните заведения ", посочи той.

Радев изиска от служебния кабинет казуса за безплатните антигенни проби на всички места и да излезе с ясни инструкции към персоналните лекари и лечебните заведения за имунизиране на хората от рисковите групи.

" Все още стои въпросът за пълноценния надзор за спазването на ограниченията. Ако подобен липсва, то и ограниченията няма да работят ", акцентира Радев.

По думите му имунизирането никога не може да бъде насилствен акт. " Всеки има право на мнение, само че статистиката е задоволително красноречива. Най-надеждната отбрана, която имаме, е имунизирането ", сподели още президентът.

Преди дни Радев призна, че служебният кабинет " предстои на рецензия " за метода, по който се организират новите ограничения. " Призовавам за схващане, на това което прави държавното управление. Да, то предстои на рецензия в някои аспекти - за метода на въвеждане на някои ограничения. Но не трябва да допуснем пик, който да взриви опазването на здравето, да докара до цялостна изтощаемост нашите лекари ", сподели тогава президентът.

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров посочи, че връщането на децата в клас е допустимо, стига да се подсигурява безвредна среда. Това може да се реализира с всеобщо тестване на входа на учебно заведение, а възобновяване на присъственото образование да се случи на стадии като се стартира от децата от първи до четвърти клас.

Според Кацаров, при единодушие на родителите, до 7-10 дни децата може да се върнат в класната стая против тестване с щадящ тест на входа на учебно заведение.

Служебният министър на финансите Асен Василев удостовери, че ще бъде открито финансиране за обезпечаване на проби в учебните заведения.

Въпросът с това дали съществуването на антитела може да послужи за доказателстно, че човек е защитен от ковид се разисква от от дълго време, посочи още служебният министър на опазването на здравето. Той изрази вяра, че скоро ексретните в България ще доближат до общо мнение по въпроса. На базата на него ще може да се вземе решение дали съществуването на антитела е задоволително за издаването на зелен документ.

От понеделник стартира засилен надзор върху спазването на новите противоепидемични ограничения, добави Стойчо Кацаров. Най-вероятно ще бъдат основани взаимни групи сред Министерство на вътрешните работи, РЗИ, Агенцията по храните и други.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/206863918185670


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР