Все още сме далеч от крайната точка на пътуването. Така

...
Все още сме далеч от крайната точка на пътуването. Така
Коментари Харесай

Роден вирусолог хвърли яснота около ваксините за COVID-19

 " Все още сме надалеч от крайната точка на пътуването. Така разяснява информацията за ваксина, основана от английски учени, против ковид, вирусологът проф. Радостина Александрова.

" Създадена е сериозна организация, в която влизат много страни, които желаят да защитят своето население, доколкото е допустимо, като подкрепят основаването на ваксина ", сподели тя. 

" Ваксината, създадена в Оксфорд, цели да сътвори имунитет против вируса. Тя цели да вкара учатък в човешкият организъм, че да се провокира имунния отговор. Опитват да вършат това с вирус, който е по маймуните, само че е особено обработен, с цел да не заплашва индивида ", изясни тя.

" Тази ваксина провокира формиране на антитела в 95% от хората, които са я приели. Неутрализиращите антитела блокират вируса, а клетъчният имунен отговор унищожава инфектираните към този момент кафези с вируса. Големият въпрос е какъв брой време ще продължи имунният отговор ", сподели Александрова. По думите й въпреки всичко тези ваксини са в начален стадий на клинични изпитвания. " Другата добра вест е, че с изключение на имунизацията на Осфорд, има още 3 ваксини, които демонстрират положителни резултати ", показа тя.

" Имат странични резултати, само че те, по думите на учените, може да бъдат преборени с медикаменти. Не споделят какви са страничните резултати обаче ", призна тя и добави, че даже парацетамол ще се оправи с тях.  " За мен е радващо, че у нас няма внезапен скок макар доста по-голямата динамичност на общуването. Бях скептична към маските, само че я употребявам, тъй като би трябвало ", призна тя и прикани всички у нас да го вършат.

Според нея нямаме скок през последните дни. На въпрос какво чака да се случи през есента у нас, тя отвърна: " Не бива да сме изплашени, страхът не е добър консултант. Грипът, който неизбежно ще се появи наесен, може да бъде преодолян със същите превантивни ограничения, с които се борим против К-19. Втората вълна ще е едно предизвикателство ", счита вирусологът.  По думите й предизвикателство за персоналните лекари ще бъде да разграничат елементарния грип от ковид, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР