Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са

...
Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Учебната година ще стартира присъствено с опция за преминаване към онлайн обучение

Все още обстановката е прекомерно несигурна, само че от министерството са подготвени с няколко разновидността за старт на образователната година според от обстановката с COVID-19 наесен.

Просветният министър допусна, че пандемичната конюнктура ще продължи най-малко още 10-12 месеца. Той изясни, че в другите страни се ползват две тактики за старт на образователната година:

Хибридна - делене на класовете и периодично повтаряне за присъствена форма и онлайн образование.

В общия случай образователната година започва присъствено за всички учебни заведения, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в НПМГ по отношение на началото на новата образователна година и идните промени в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Въвежда се правилото на невзаимодействие сред паралелките в учебните заведения и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се лимитират физическите контакти на децата отвън паралелката или групата.

Освен това ще има наложителни и пожелателни ограничения за сигурност, като наложително ще се носят защитни маски, само че не в класните стаи, а в общите пространства.

Всяко учебно заведение ще направи своя лист от ограничения. Няма подозрения, че годината ще бъде сложна. Предизвикателството е да предпазим здравето на децата.

Другото ни предизвикателство е да осигурим най-много обезщетително образование.

" Разговаряли сме с министъра на опазването на здравето, най-вероятно ще имаме прагови стойности по отношение на броя поданици, при които ще се афишира влошена епидемиологична обстановка и надлежно системата ще би трябвало да превключи на образование в електронна среда ", сподели просветният министър.

Едната опция е учениците да останат в дневна форма на образование, другата опция е да сменят формата на образование с електронно образование. Ще се постараем да има повече съвещания при електронното образование и работа във виртуална среда. Приета е часова ставка от 15 лв. на час за спомагателни уроци.

Третата опция е отдалечена форма на образование. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на образование.

Смяната на формата на образование значи взаимоотношение с други учители и промяна на учебното заведение, посочи Вълчев.

Надяваме се родителите да изберат присъственото образование, сподели Вълчев.

Вероятно ще има обезщетения за родители на деца в предучилищна възраст, за които няма места. Министърът на образованието е разговарял с премиера и той е изразил единодушие, че родителите би трябвало да получат обезщетения. Депутатите ще внесат в Народно събрание нужните промени, сподели още Вълчев.

Изключително удовлетворени сме, че държавно управление отпусна 65 милиона лв. за детските градини и ясли в София, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

" В момента сме в действително осъществяване на 14 обекта - 12 детски градини и 2 ясли. 16 са в развой на планиране, т.е. в развой на подготовка. Има експлицитни инструкции от кмета на София до всички районни кметове да обезпечат нови терени, нови благоприятни условия, тъй като тези средства би трябвало оптимално бързо да бъдат вложение в нови обекти в целия град и изключително там, където има огромна потребност ", съобщи Чобанов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР